Tokom vikenda na festivalu Tvrđava teatar prikazane su dve predstave u glavnom programu i jedna u pratećem, a njihov najmanji zajednički imenitelj bio je umeće glumca da doprinese čaroliji pozorišta.


U subotu je u Malom gradu Smederevske tvrđave gostovalo Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane sa predstavom „Zločin i kazna“. Dramatizaciju i režiju klasičnog dela Dostojevskog potpisao je jedan od najzanimljivijih slovenačkih reditelja srednje generacije Dijego de Brea. U njegovoj postavci čitava drama se dešava u Raskoljnikovoj glavi (igra ga sjajno Matija Vastl). Tokom predstave mi pratimo suptilne i zaumne igre koju svest zločinca igra sa njim samim. Emocionalni bol koji žive likovi Dostojevskog je tačno i snažno prikazan na sceni. Dugo ćemo pamtiti scene silovanja Sofije Malmeladovne u bordelu. Glumica Romana Šalenhar koja igra Sofiju drži na donjem stomaku, skoro među nogama, polovinu zrele lubenice čije crveno srce razbijaju šakama muškarci. Kada od lubenice ostane samo prazna kora „konzumenti“ u nju ubacuju novčiće. I dok se tvrđavom širi miris razbijene lubenice, a niz noge glumice curi njen sok, publiku hvata jeza zbog spoznaje užasnosti ovog gnusnog čina. U izjavi povodom predstave Dijego de Brea je rekao: „“Zločin i kazna“ je priča o tome šta volim, čega se plašim i za čim žudim; kad god i gde god je otvorim, plaši me i potpuno opčinjava. Ovo je priča o vaspitanju srca, neka vrsta predstave strasti sa svih četrnaest stanica i epilogom – vaskrsenjem.“

Nakon „Zločina i kazne“ u pratećem programu izvedena je predstava „Francuski Paladini“ Teatra Koreja iz Lećea (Italija). Tetro Koreja ima već tradicionalnu saradnju sa smederevskim, omladinskim pozorištem Patos. Na prethodna dva festivala izvedene su dve predstave Patosa, „Plastične bašte“ i „Brat“, koje su nastale u saradnji Patosa i Teatro Koreja. Ove godine Teatro Koreja nastupa u samostalnoj produkciji „Francuski Paladini“ prema tekstu Frančeska Nikolina, a u režiji Enca Toma. Reč je o predstavi koja je inspirisana marionetskim teatrom i koje preispituje odnos čoveka i lutke i postavlja filozofsko pitanje da li smo mi svi možda lutke čije konce povlači sudbina.

U nedelju se tražila karta više za predstavu Ateljea 212 „Zbogom SFRJ“ Kokana Mladenovića. Aktuelna tema – preispitivanje našeg odnosa prema skorašnjim istorijskim lomovima i velike glumačke zvezde u podeli – Dara Džokić, Miloš Biković, Hana Selimović, Ivan Jevtović, Marinko Madžgalj… učinili su da su organizatori u ne malom prostoru Malog grada Smederevske tvrđave unesu koju stolicu više kako bi svi zainteresovani mogli da vide predstavu.

Danas je na repertoaru predstava „Bunar“ spisateljice Radmile Smiljanić, u režiji Egona Savina. Ova predstava je privukla veliku pažnju na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, a glumac Jovo Maksić je dobio Sterijinu nagradu za ulogu Miloša. Biće zanimljivo kako će glumački rad u ovoj predstavi doživeti smederevska publika, a naročito kako će se ova predstava uklopiti u prostor Malog grada Smederevske tvrđave. Sasvim drugačiju vrstu glume pružiće trupa Irviš iz Austrije u svojoj uličnoj akciji „Njujork densing kvin“ Ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari