U Zrenjaninu danas "Vitezovi lake male" 1Foto: Pozorište Deže Kostolanji

Pete večeri 71. Festivala PPV u Zrenjaninu pozorište Deže Kostolanji izvodi operetu Andraša Urbana „Vitezovi lake male“, za koju je muziku komponovao Arpad Serda, a dramaturgiju potpisuju Kornelija Goli i Tamaš Olah.

U dva sata igre, smeha, pesme, blještavih prizora i političke provokacije, Urban otvara pitanja glumačkih ambicija, nepredvidivih političara i ideala ljubavi. Uoči gostovanja na Festivalu Urban je izjavio da se u predstavi bavio granicom laži i istine.

„Bavimo se temom gde laž, postavljena u pravom trenutku, postaje istina. I onda posle tragamo, jer želimo da čujemo određene stvari koje se čine zvučnim, pa kad ih dobijemo preko medija, u ovom slučaju iz pozorišta, mi vrlo rado poverujem u to. Svaka moja predstava je neko raskrinkavanje samog sebe na neki način, ali je u “Vitezovima lake male” izabran komičan pristup. Mislim da je u pozorištu bitno samo da postoji publika. Samo da mogu da sednu, da se opuste i da se predaju predstavi koju gledaju“, izjavio je Andraš Urban.

A glumac Boris Kučov, koji je nagrađen Sterijinom nagradom za ovu ulogu, kaže da je bilo izazovno glumiti „glumca“ nezadovoljnog upravom i pozorištem.

„Tu se otvaranju u predstavi mnoga pitanja, od toga šta očekuju glumci a šta publika. Zapravo, to je večita dilema u pozorišnom svetu. Za tu tešku dilemu izabrali smo formu operete, koja je na momente performans“, objansio je Boris Kučov za Bilten Ffestivala.

Predstava „Vitezovi lake male“ na programu 71. Festivala PPV je večeras u 20 časova.

Tokom sutrašnjeg dana na repertoaru su dve dečije predstave, čime se program predstava za decu na ovogodišnjem Festivalu završava.

U terminu od 11 časova nastupa zrenjaninski lutkarski ansambl sa komadom „Dečak i mesec“ čiji je tekst, po motivima Ćopićeve pripovetke pisao Željko Hubač a režirala Vjera Vidov.

U terminu od 19 časova na repertoaru je „Devojčica sa šibicama, predstava Pozorišta mladih, Festivala ekološkog pozorišta i Organizacije „Sloboda nema cenu“, koju su radile Sonja Petrović i Minja Petrić po motivima Andersenove priče.

U nedelju nastupa Narodno pozorište Sombor sa predstavom „Tramvaj zvani želja“ u režiji Juga Đorđevića. a u ponedeljak, 11. aprila u 12 časova u zrenjaninskom pozorištu, na dramskoj sceni, održava se svačana ceremonija dodele nagrada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari