Umetnici i javne ličnosti uz slobodnu Nušićijadu 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Dragoljub Đuričić: “Prognana Nušićijada je pokušaj da spasimo i sačuvamo suštinu festivala koji slavi Nušića, stvarajući prostor da njegova dela žive. Ona su nam možda i potrebnija sada nego kada su bila pisana, Nušić je naš suštinski savremenik.”

Darko Mitrović: “Humor i satira su pravo oružje za borbu protiv sveopšte konfuzije, zato nastavljamo da stojimo rame uz rame sa organizatorima prognane, a slobodne Nušićijade. Učestvujemo u pravoj Nušićijadi i time pokazujemo da radimo šta želimo.”

Petar Arbutina: “Nušićijada je hrabrost da se smeješ gluposti, vrlina da veruješ u građanske vrednosti i snaga da ne pripadaš krdu koje se tiska oko zajednickog kazana i jede mrvice sa Neronove trpeze. Misleći čovek treba da se prvo nauči samoći i podnošenju prezira gomile. Nušićijada je dokazala da nas ima sličnih, dovoljno da pokažemo pripadanje istinskoj kulturi i nepripadanje masi koju svaka jeftina laž može da opčini.”

Gorica Popović: “Od sveg srca podržavam izvornu Nušićijadu. Kod nas su se već ustalile krađe na različitim nivoima, i to je sramotno. Oni koji su se toliko trudili i napravili vrhunsku manifestaciju preko noći su ostali bez nečega što su stvarali godinama. Ali, izgleda da u ovoj zemlji svaki bezobrazluk postaje legitiman. Strašno sam tužna zbog toga.”

Zoran Kesić: “Nušićijadu ćemo iskoristiti da otvorimo i najbolnije teme i postavimo brojna neprijatna pitanja poput ovih: Gde ste bili na letovanju? Zasto baš na Jadranu? A šta fali Sopotu? Odakle vam pare za te bahanalije? Što sad ćutite kao Babić? Pošto smo utvrdili da su i neki iz našeg tima letovali van Srbije, biće to javna samokritika, samoposipanje pepelom, samomazanje blatom, samokinjenje i samoponižavanje. Na slobodnoj Nušićijadi na Dorćol Placu ekskluzivno ćemo najaviti i datum početka nove sezone „24 minuta“ i predstaviti novi slogan emisije.“

Petar Božović: “Opšta grabež – kad nešto valja samo ga uzmeš i staviš svoje ime i prezime. Ja sam u toj Ivanjici još od snimanja „Više od igre“ tako da sam zapanjen jer ceo narod učestvuje u tome. To nije stvar pojedinca pa da se tu sad neko isticao, da se obogatio ne daj bože, nego je u tu manifestaciju uložen rad generacija. Olako poigravanje s tim je jako štetno. Stvara se neka podvojenost.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari