Umetnosti je dao sve i umetnost je njemu dala sve 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Bavio se bolnim temama savremene civilizacije. Kroz njegove slike, crteže, grafike, ilustracije mogu se čitati permanentni kodovi dostojanstva i integriteta čovekove egzistencije.

Odlazi iz našeg sveta jedna retko plemenita ličnost. Iza njega ostaje bolna praznina ali njegovo delo neće prekriti prah zaborava  – ukazala je Irina Subotić, istoričarka umetnosti, na komemoraciji povodom smrti Vladimira Veličkovića, našeg velikog umetnika, juče u Skupštini grada.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a prisustvovale su brojne ličnosti iz sveta umetnosti i kulture.

Subotić je konstatovala da je Veličkovićevo slikarstvo u Srbiji i svetu ocenjeno kao izuzetno snažno. Ona je primetila da je, posebno odlaskom u Pariz, njegovo delo uključeno u međunarodne tokove angažovane i druge umetnosti, što ga na izvestan način čini evropskim refleksom na američki i britanski pop art. Vladimir Veličković je, ukazala je Subotić, shvaćen kao autentična i snažna ličnost, nosilac širokih humanističkih poruka i ogromne energije koju je uložio u stvaranje kroz svoj fizički, gotovo ekstatičan rad.

– Veličković je bio srećan čovek, umetnosti je dao sve i umetnost je njemu dala sve. Bio je jedan od najznačajnijih svetskih slikara svoje generacije. Voleo je i poštovao umetnost drugih – konstatovao je Mrđan Bajić, vajar i profesor Fakulteta likovne umetnosti.

Preko Ambasade Francuske saopšteno je da je i Francuska dirnuta odlaskom velikog srpskog i francuskog slikara, i da je svet izgubio velikog umetnika.

– Njegove veze sa francuskom umetnosti su bile jako snažne. Njegova najlepša dela videla su svetlost dana u našoj zemlji. Nemoguće je biti nedirnut njegovim radovima, nemoguće je pomešati njegov talenat sa nekim drugim njegovim kolegom – poručeno je iz francuske ambasade, uz napomenu da će veliki umetnik nedostajati isto koliko njegova upečatljiva ličnost i dobrota.

– Uprkos godinama imao je držanje mladića. Svaki dan kada ne bi otišao u svoj atelje smatrao je izgubljenim –  rekao je Vladimir Kostić, predsednik SANU, ispred ove institucije.

– Dogovarali smo se da u SANU dovedemo kustose iz Pariza da sa našim istoričarima umetnosti ukrste stavove i kritike. Grozničavo je pominjao imena, ali, nažalost, ni njemu ni SANU ova želja se neće ispuniti – kazao je Kostić i konstatovao da je „Vladimir Veličković bio Vladimir Veličković i u Beogradu i u Parizu. I u SANU i u Francuskom institutu“.

U penziju ga ispratile stotine studenata

Bajić je ispričao da je Vladimir Veličković, kao profesor Francuske umetničke akademije, bio čovek zbog koga su se na dan njegovog penzionisanja skupile stotine studenata iz sveta kako bi mu priredili iznenađenje, podigavši svog profesora na ruke i kličući mu pozdrave zahvalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari