Umro Branko Lustig, filmski producent i dvostruki dobitnik Oskara 1Branko Lustig Foto: Wikipedia/Jörg Reitmaier

Hrvatski filmski producent, dvostruki dobitnik Oskara i zatvorenik koncentracionih logora Aušvic i Bergen-Belsen u Drugom svetskom ratu, Branko Lustig umro je danas u Zagrebu u 87. godini, javili su hrvatski mediji.

Kao najbolji producent nagradjen je filmskim nagradama Oskar 1993. za film „Šindlerova lista“ Stivena Spilberga, a 2001. za film „Gladijator“ Ridlija Skota. Za te filmove nagradjen je i Zlatnim globusom.

Branko Lustig je rodjen u Osijeku 1932. Zbog jevrejskog porekla tokom Drugog svetskog rata je bio zatvorenik logora Aušvic i Bergen-Belsen, a većina članova njegove porodice nestala je u koncetracionim logorima širom Evrope.

Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u filmu Stivena Spilberga „Šindlerova lista“.

Prvi filmovi na kojima je radio bili su „Ne okreći se sine“ i „Kozara“, a tokom 1980-ih je otišao u SAD, podsećaju hrvatski mediji. Ubrzo je upoznao Stivena Spilberga, s kojim je radio na filmu „Šindlerova lista“, osvojio Oskara i tako postao uticajan producent u Holivudu.

U Hrvatsku se vratio pre desetak godina i bio je predsednik Festivala tolerancije – Festivala jevrejskog filma.

Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Ove godine je proglašen počasnim gradjaninom Zagreba za izuzetan doprinos promovisanju vrednosti demokratskog društva, filmske umetnosti i kulture razumevanja medju različitima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari