Uručena nagrada za životno delo Bojani Andrić 1Foto: Stanisalv Milojković

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, svečano je otvoren sinoć u Domu omladine Beograda.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović uručio je Nagradu za životno delo Bojani Andrić, dramaturgu, scenaristi, publicisti, istoričaru televizije i autoru serijala „Trezor” na Radio-televiziji Srbije


Andrić je tom prilikom navela da je 17 godina iza nje ekipa „Trezora” i redakcija za istorijografiju, kao i desetine predanih istraživača, dokumentarista, istoričara.

„Svi oni dele ovu nagradu sa mnom. Ispred nas je više stotina autora, snimatelja, reditelja, urednika i hiljade programa koji žele da ih naša mala ekipa uprkos svemu ponovo oživi kroz sećanja, svedočenja i kritičke osvrte na njihova dela“, istakla je Andrić.

Publiku je pozdravila i nova umetnička direktorka festivala, rediteljka Sonja Đekić, a program je nastavljen svetskom premijerom dokumentarnog filma „Veliki pohod u Malu Sugubinu“ (Srbija, 2019, 62’), čiji su autori reditelj arhivskog filma Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović, autor „Trezora“ Bojana Andrić.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će od danas predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Living Pictures, Alma Quattro, Miamiam restoran, Mezestoran Dvorište, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari