Utopistički "Optimisti" 1

Otvaranjem izložbe u Galeriji narodnog muzeja „Ivan Bekjarev 50 godina glume“ sutra uveče počinju 37. po redu „Borini pozorišni dani“.

U nizu organizacionih površnosti, a pod sloganom „Optimisti“, ovogodišnju manifestaciju obeležava (ne)očekivano otkazivanje premijernog izvođenja predstave „Jelka kod Ivanovih“ po tekstu ruskog pisca Aleksandra Vevedenskog, a u režiji gosta iz Skoplja Angelčeta Ilievskog.

– Imali smo naporan put na festival u Rusiji, gde je predstava „Tri sestre“ osvojila prvu nagradu, kao i gostovanja na festivalima u Mladenovcu i Rakovici sa predstavom „Uvela ruža“. Premijera „Jelke“ je otkazana pre svega iz glumačkih razloga, jer je vrlo zahtevna i tokom rada na njoj došlo je do izvesnih problema personalne prirode, objasnio je za Danas otkazivanje umetnički direktor vranjskog pozorišta Bojan Jovanović. On međutim nije mogao da odgovori na pitanje zašto Organizacioni odbor manifestacije, kojom predsedava gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, mimo uobičajene prakse uoči početka manifestacije nije održao konferenciju za novinare.

Predstavnicima medija nije dostavljen ni program manifestacije, katalog, kao ni obavezne ulaznice, što je to bio slučaj ranijih godina. Gradonačelnik Milenković, koji već duže vreme ignoriše svako obraćanje novinara Danasa, ni juče nije bio dostupan za komentar ovakve situacije. Uz to, sa zvanične prezentacije Pozorišta „Bora Stanković“ posle više od deset godina saradnje skinuto je ime Danasa, kao medijskog sponzora manifestacije, za koje u „pozorištu ne znaju ništa“.

Na sceni Doma Vojske u skladu sa njegovim kapacitetima je i ove godine prilagođen program manifestacije, a publika će u nedelju gledati predstavu „U agoniji“ po tekstu Miroslava Krleže u produkciji trupe „Beoart“. Potom sledi „Hor Bečkih dečaka“ u produkciji „Jugoarta“. U utorak je predstava „Ujedinjenje ili smrt“ Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici, kao i multiscenski nastup glumaca iz Srbije i Crne Gore naslovljen kao „Jami distrikt“.

Možda i najinteresantniji deo ovogodišnje manifestacije, koja će svakako biti više zadovoljenje forme, no stvarni sadržajni iskorak, predstavljaće razgovor sa glumcima Predragom Ejdusom, Slobodanom Bodom Ninkovićem i Irfanom Mensurom koji će se desiti 23. oktobra u Sali Doma Vojske, „prinudnog domaćina“ manifestacije. Ulaznice se prodaju po ceni od 600 dinara za svaku predstavu, dok komplet košta 2.500 dinara.

Ilievski: Nema političkih pritisaka

Na nezvanične informacije da je predstava „Jelka kod Ivanovih“ otkazana kao angažovani i „surovo realni tekst koji može da tumači i današnjost u Srbiji“, za koju su probe počele 17. avgusta, a premijera najavljena za sutrašnje otvaranje, reditelj Anđelče Ilievski za Danas kaže: „Tekst jeste aktuelan i možda sravnjava i našu situaciju danas. On otvara velika pitanja o slobodi i njenom gušenju. Međutim, od početka rada, ja kao reditelj, kao i ceo ansambl nismo imali nikakve političke pritiske, osim onoga što se odnosi na uslove rada, a to je problem sa neadekvatnim prostorom za nastajanje jednog vrlo ozbiljnog pozorišnog čina kakva treba da bude „Jelka kod Ivanovih“ i kakvu Vranje zaslužuje, poručuje Ilievski uz poziv Vranjancima za premijeru „koja će sasvim sigurno biti 7. novembra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari