Foto: Nenad Kovačević

Tokom programa biće predstavljena nova zbirka, koju je Popović darovao užičkoj biblioteci, a koja sadrži oko 1.700 knjiga koje je dobijao na poklon, čiji autori su domaći i inostrani pisci.

Osim Popovića, o njegovoj novoj poklonjenoj zbirci, govoriće prof. dr Gojko Tešić i bibliotekarka Anđa Bjelić.

Radovan Popović, jedan od naših najznačajnijih književnih biografa, rođen je 1938. godine u Dubu, kod Bajine Bašte. Novinarstvom je počeo da se bavi u užičkim Vestima i nastavio karijeru u Politici, u kojoj je bio i urednik. Autor je biografskih knjiga o našim najpoznatijim piscima (Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Jovan Dučić, Rastko Petrović, Veljko Petrović, Todor Manojlović, Sreten Marić, Miroslav Antić, Dobrica Ćosić, Milorad Pavić…) i drugih dela.

Osim vrednih naslova koje je poklonio užičkoj biblioteci, prošle godine je Narodnom muzeju Užice darivao vrednu zbirku umetničkih dela, retkih knjiga i drugih eksponata koju su on i njegova supruga Branka (1939-2016) pola veka brižljivo prikupljali.

Ranijih godina, poklono je knjige Biblioteci u Bajinoj Bašti, Pedagoškom fakultetu u Užicu, Muzeju srpske knjige Adligat u Beogradu, a vrednu rukopisnu građu – Narodnoj biblioteci Srbije.

 

Povezani tekstovi