Večeras počinje 67. Pulski filmski festival, uz epidemiološke mere 1 Foto: Pixabay/ geralt

Ovogodišnji, 67. Pulski filmski festival svečano se otvara večeras uz primenu epidemioloških mera i izbegavanje masovnih okupljanja, zbog pandemije korona virusa, prenosi Hina.

Pulski festival obično je u julu, ali je ove godine termin pomeren zbog epidemije.

U takmičarskom programu je 16 dugometražnih igranih filmova u kojima se, po rečima umetničkog direktora Festivala Zlatka Vidačkovića, prepoznaje trend jakih ženskih likova, od filma „Mare“ u kojem glavnu junakinju glumi Marija Škaričić, do filmova „Mater“ s Darijom Lorenci i „Tereza37“ s Lanom Barić u glavnim ulogama.

Dugometražnim dokumentarcima dominiraju teme velikih tragedija ili tragičnih sudbina pojedinaca, a u programu su i svetske premijere dva dokumentaraca koji su tematski vezani za Pulu – plažu Vergarolu i Brodogradilište Uljanik, dodao je Vidačković.

Gledaocima je na raspolaganju pet ulaza u Arenu, prilikom ulaska i izlaska obavezno je nošenje zaštitne maske, koja se može skinuti tokom projekcije, sedišta su postavljena u parovima, metar i po udaljena od sledećih, a ukupni kapacitet je ove godine sveden na 1.500 mesta.

Ocenjivački žiri koji će ove godine odlučiti o najboljim filmovima čine dobitnica Velike zlatne Arene na prošlogodišnjoj 66. Puli, rediteljka Dana Budisavljević, producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović i urednica i novinarka Lina Kežić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari