Večeras počinje prvi festival Beogradske filharmonije 1Foto: Marko Đoković

Posle projekta „Muzika svuda“, Beogradska filharmonija večeras započinje svoj Prvi festival, koji će trajati do 13. februara.

Reč je o deset koncerata u filharmonijskoj Sali u kojoj će BGF svirati sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom na čelu, a najavljeni su i nastupi filhamoničara u različitim  kamernim sastavima.

– Situacija u kojoj se nalazimo zahteva da se prilagođavamo i doskočimo joj kreativno i inovativno. Bili smo spremni na to da će kontinuitet aktuelne koncertne sezone biti ugrožen – zato je najpre nastala „Muzika svuda“, kao mogućnost da se BGF sluša i van dvorane, a potom i Prvi festival kao okvir za sve programe koje je BGF spremila i koji su čekali da budu izvedeni – kaže za Danas Jelena Milašinović, pi-ar menadžerka BGF.

Maestro Felc sa orkestrom priprema dva programa koji će biti izvedeni u šest termina.

Prvi program je „Veče Mendelsona“, koje je najavljeno za 4, 5. i 6. februar, kad je BGF svirati dve uvertire ovog nemačkog romantičara – „Hebridi“ i „Lepa Meluzina“, kao i njegovu „Italijansku“ simfoniju broj 4.

Drugi orkestarski program BGF za Prvi festival čine dela Igora  Stravinskog, Gustava Malera i Franca Šuberta. Kako je najavljeno, njihovom izvođenjem 11, 12. i 13. februara Festival će se zatvoriti.

Ovu muzičku manifestaciju BGF večeras otvara koncert kamerne muzike sa ne tako čestom kombinacijom instrumenata – oboa i harfa.

Filhamoničarke Sanja Romić, oboa, i Milana Zarić, harfa, sviraće dela francuskih impresionista za ova dva instrumenta.

Za sredu planirano je da kombinacija duvača i gudača BGF svira kompozicije Betovena i Šostakoviča.

Kao izvođači najavljeni su: Vladan Lončar, Jelena Dragnić, Boris Brezovac, Aleksandar Latković, Ognjen Popović, Dušan Petrović, Nikola Ćirić, Boban Stošić.

Klavirski trio: Mirjana Nešković, violina, Dušan Kočišević, violončelo, i Slađana Gajić, klavir, 9. februara izvešće dela Bramsa i Mendelsona.

Veče kasnije gudački kvartet – Miroslav Pavlović i Ksenija Milošević, violine, Ivana Uzelac, viola, Katarina Stanković, violončelo – sviraće muziku Betovena i Mocarta.

Povodom prvog festivala BGF direktor ove umetničke kuće Ivan Tasovac izjavio je da se da se nada je to „poslednji festival Beogradske filharmonije koji nastaje u ovakvim okolnostima“.

– Ne može korona toliko da ograniči broj ljudi u sali koliko mi možemo da odsviramo koncerata za našu publiku. Svi želimo da se vratimo u redovnu koncertnu sezonu bez ikakvih ograničenja i da nam na festivale dolazi publika iz celog sveta, a do tada ćemo da prkosimo situaciji, kao i do sada, vrlo odgovorno – rekao je Tasovac, saopšteno je iz BGF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari