Večeras se završava međunarodni festival “Muzički edikt”: Nišlije uživale u zvucima katoličke, anglikanske i pravoslavne horske duhovne muzike 1Foto: Pravoslavna eparhija niška

U Sabornom hramu u Nišu večeras će biti održano završno veče osmog međunarodnog festivala horske duhovne muzike „Muzički edikt“.

Sa početkom u 19.30 časova nastupiće Srpsko pjevačko društvo „Bogoljublje“ iz Doboja, Leskovačka crkvena pevačka družina „Branko“, Hor Varšavskog univerziteta, kao i Niška crkvena pevačaka družina „Branko“, koja je domaćin i organizator festivala.

Prema rečima organizatora, na ovogodišnjem festivalu, u kompleksu Sabornog hrama, od 4. do 7. juna, nastupilo je oko 800 učesnika, odnosno 17 horova iz 12 zemalja.

Učesnici festivala su horovi iz Španije, Italije, Nemačke, Palestine, Indije, Rumunije, Crne Gore, Vatikana, Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Poljske, Severne Makedonije i Srbije.

“Posebnost ovogodišnjeg ‘Muzičkog edikta’ je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija – rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne”, kazali su organizatori.

U kuriozitete spada i nastup Hora “Sikstinske kapele“ iz Vatikana, koji je inače lični Papin hor i Eparhijskog hora kalkutskih škola iz Kalkute u Indiji.

Na festivalu su između ostalih nastupili i palestinski hor Svetog Jakova iz Jerusalima, Dečački hor Katedrale u Toledu u Španiji, Hor Svetog apostola i jevanđeliste Marka iz Podgorice, kamerni hor Sveti Kliment Ohridski iz Skoplja, i tako dalje.

“Muzički edikt” kao zvanična gradska manifestacija je bijenalnog karaktera, a za šesnaest godina, koliko postoji, izdvojio se “kao jedan od najprestižnijih u regionu i šire, kada je pre svega reč o duhovnoj muzici”.

Festival je otvorila Betovenova „Fantaziju za klavir, hor i orkestar“ koju su združeno izveli Filharmonija Republike Severne Makedonije sa dirigentom Hadži Jakovom Milutinoviće, operskim pevačima Katarinom Simonović Ivanković, Marijanom Radosavljević, Aleksandrom Ristić, Sašom Arsenkovim, Nikolom Stamenkovićem i Lazarom Lazarevićem.

Solista na klaviru bio je Andrej Cincarević, koji je na taj način premijerno predstavio klavir vrhunskih performansi „Behštajn“, iz koncertne serije D-model 282, koji je, prema dostupnim a nepotpunim informacijama, kupljen sredstvima Grada, Niške eparhije i donatora, a ostaje u vlasništvu Eparhije.

 

Dodeljena nagrada za izuzetan osećaj za horsko pevanje

Rimonu Kamariju, dirigentu Katedralnog hora crkve Svetog apostola Jakova u Jerusalimu je na prvoj festivalskoj večeri dodeljena nagrada koja nosi ime Milana Mandića, istaknutog člana NCND „Branko“, koji je preminuo od posledica kovida pre tri godine.

Nagrada se dodeljuje za izuzetan osećaj za horsko pevanje.

Pre uručenja prikazan je kratak film o Mandiću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari