Live Soundtrack - “večita svetlost” nezavisne filmske i muzičke scene 1foto: Srđan Veljović

Izvor kontinuirane podrške nezavisnoj muzičkoj i filmskoj sceni – Live Soundtrack obeležava svoje 63. izdanje „Lux Aeterna“, 29. novembra u 19 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju CZKD.

Izvođači Balt, Electricity is Humming i BeatRoot ozvučiće ovaj događaj posvećen filmskoj muzici koji prikazuje retko viđena ostvarenja kratkog eksperimentalnog filma i animacije, okupljanjem muzičara iz elektronskih, ambijentalnih i elektroakustičnih krugova.

Live Soundtrack postoji od 2014. i do sada je priredio više od 60 izdanja. Tokom 2022. godine otpočeo je sedmu sezonu događaja, sa prikazivanjem filmova koji su izabrani na konkursu putem platforme FilmFreeway, na festivalu animacije Animanima, u okviru CZKD bioskopa, i na festivalu analognog filma “Kinoskop”.

– Polazeći od samog naziva koji upućuje na “večitu svetlost” (Lux Aeterna), 63. izdanje predstavlja recentne audio-vizuelne radove/ video art koji se, svaki na svoj način, bave fenomenom svetlosti u različitim formama, te digitalne / VJ opite nove južnoameričke scene (Kolumbija, Cile, Kostarika) – pojašnjava jedan od organizatora – Marko Milićević – temu izdanja.

Događaj otvara audio-vizuelna instalacija “CMBR”, a u pitanju je saradnja dvoje slovenačkih umetnika – Simona Šerca i Marine Testen, fokusirana na fenomen “signala buke”, kao najstarije svetlosti univerzuma, predstavljene kroz svoj vizuelni eho.

Tu je i vizuelna interpretacija kvazara putem animacijskih tehnika i analognih tekstura “Universos Infinitos” grupe autora, kao i video rad koji se bavi fenomenom submehanofobije (straha od podvodnih objekata napravljenih od ljudske ruke) ‘Submecha’ Caio LS, kao i radovi “Frondio” i GIF(t) koji proširuju paletu svetlosnih i grafičkih apstrakcija sa razuđenijim narativom koji podseća na youtube remiks estetiku ili muzički video.

– Programsku celinu će, kao i uvek, ozvučiti muzičari sa lokalne elektronske, elektroakustične i ambijentalne scene, od kojih svi debituju na ovom izdanju, što garantuje euforičnu energiju: Vladimir Gordanić (Balt), koji je posle dužeg vremena ponovo aktivan u smislu izvođenja uživo i nosi sa sobom dosta hardvera, tehno producent Vladimir Došenović (Electricity is Humming), koji je izdavao za strane lejblove, a ovog puta će se okušati i u eksperimentalnijim zvukovima i Bojan Andrić (BeatRoot), koji u svom projektu polazi od ambijentalno-psihodelične dub muzike, ali je potencijalno otvoren i za druga rešenja, u duhu događaja i motoa – očekivati neočekivano, ali uvek na neki način usaglašeno sa videom – ukazuje Milićević.

On podseća da je kao i 90 odsto događaja u zemlji i inostranstvu za vreme korone tipa živog izvođenja, Live Soundtrack ishibernirao čitavu jednu sezonu (2020.), da bi se u toku prošle godine probudio, i u zavisnosti od otvorenosti lokala, situacije sa kovid propusnicama, razboljevajućim muzičarima i otkazivanjima, u long-kovid mrtvilu domaće mikro-scene napravio jedan novi momenat – da se non-stop kretao, od grada do grada, zemlje do zemlje (uglavnom u regionu), gde god da je bilo novih ljudskih resursa za upotrebu, i sunce tuđeg neba ga je jače grejalo.

– Mislim da će se taj trend nastaviti i u sledećoj godini, i da će pokušati da nekako uplete svoje omiljene (evropske) muzičare u nekakav uvezani projekat manjih filmskih festivala gde bi mogao da nastavi da egzistira sa manje organizacionih napora sa lične strane, ako se naravno opet ne desi neki novi armagedon – zaključuje Milićević.

Filmovi u programu:

Simon Šerc & Marina Testen – CMBR (11’)
Juan David Aranzazu, Diego Pérez, María Camila Muñoz, Ana Carolina Naranjo Rojo – Fluir 360 (8‘)
Alannath Ocampo, Carol Tuberquia, Ana Carolina Naranjo Rojo– Universos Infinitos (8‘)
Jorge Mario Zuleta – Frondio (6‘)
David King – Concerto for Street Lights (4‘)
Janja Rakuš – GIF(t) (8‘30‘‘)
CAIO LS – Submecha (7‘)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari