Velika nagrada Cvetki Hojnik 1Foto: Zamedia

April je već nekoliko godina vreme kada se u Majdanpeku najpre napravi selekcija pristiglih radova, a potom i Međunarodna izložba „Žene slikari“, jedinstvena, jer na njoj učestvuju isključivo umetnice iz zemlje i inostranstva u pet umetničkih kategorija.

Na raspisani konkurs pristigla su 192 rada 121 umetnice iz šest zemalja: Hrvatske, Republike Srpske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Najveća konkurencija bila je u kategoriji slikarstvo za koju su stigla 83 rada, po deset radova stiglo je za kategorije crtež i grafika, šest za skulpturu i 12 za digital art. Selekciona komisija koja je istovremeno i žiri ovogodišnje izložbe završila je svoj rad i poznato je ko su dobitnice nagrada XVII Međunarodne izložbe „Žene slikari“.

Prema odluci selekcione komisije kojom je predsedavao akademski slikar LJubomir Filipović, a članovi bili master vajarstva Ivan Živanović i nastavnik likovne kulture Vojin Rupić, Velika nagrada izložbe, Grand Prix, pripala je Cvetki Hojnik, magistru likovne umetnosti iz Slovenije za rad „The dark side to the moon II“ u kombinovanoj tehnici. Kao i ranijih godina, osim Velike nagrade izložbe, dodeljuje se i pet ravnopravnih prvih nagrada za svaku izložbenu kategoriju.

Akademski slikar iz Loznice, Danica Veselinović, dobitnica je prve nagrade u kategoriji slikarstvo, umetnica Zorana Bažalac iz Kragujevca prvonagrađena je u kategoriji crtež, a mr Ivana Flegar, umetnička saradnica na FPU u Beogradu, dobitnica je prve nagrade u kategoriji grafika. Dobitnica prve nagrade za skulpturu je Ivana Martić, akademska slikarka i likovna pedagoškinja, a u kategoriji digital art prva nagrada pripala je dr umetnosti Nataliji Simeonović iz Beograda. Međunarodna izložba „Žene slikari 2019“ u organizaciji Centra za kulturu Majdanpek biće otvorena 20. aprila u Majdanpeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari