Vidljivost malih izdavača 1Foto: Pormo

Kultna kafe-knjižara u Sremskoj Mitrovici Buk bar u subotu, 26. februara, od 12 do 21 čas organizuje Prvi Bukbarov sajam knjiga – predstavljanje malih izdavača. Učesnici prvog sajma su izdavačke kuće: Sumatra, Radni sto, Darma books, IPC Media, Jeti izdavaštvo i Vaganar.

– Naša knjižara godinama opstaje uprkos teškoj poziciji malih knjižara naspram velikih lanaca. Imamo vernu publiku koja je željna kvalitetne, nekomercijalne literature. Zato smo odlučili da otvorimo vrata malim, nezavisnim izdavačima koji imaju izuzetna izdanja. Početna ideja je bila da organizujemo jedan sajam, međutim, odazvalo se više izdavača, pa smo odlučili da sajam ponavljamo dok god bude interesovanja publike. Naša vrata su takođe otvorena izdavačima koji žele da, u ovom našem divnom, autentičnom ambijentu, predstavljaju i u budućnosti svoja izdanja i autore – kaže za Danas Aleksandra Krtinić, vlasnica knjižare Buk bar i organizatorka sajma malih izdavača.
Koliko je važno da mali izdavači budu vidljivi ukazuje Bojana Denić, urednica izdavačke kuće Radni sto.

– Radujem se predstavljanju književnog programa, koji se formira na estetskom, političkom, filozofskom horizontu ‘književnost bez zemlje’, u okviru kojeg u dijalog ulaze naslovi nastali u periodu DDR-a sa naslovima koji danas nastaju u toj književnoj tradiciji. I, naravno, susretu sa novom publikom i novim čitaocima. Nadam se ostvarivanju dugoročne plodne saradnje na tragu primera kvalitetne saradnje koju imamo sa knjižarom Alisa u zemlji knjiga iz Loznice – ističe Bojana Denić.

Knjige će biti na sajamskom popustu od 26. februara do 5. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari