Vlada Srbije ćutanjem aminovala bezakonje 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Oni su zahtevali da se „pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu i hitno obustavljanje nezakonitog i protivustavnog javnog konkursa za izbor upravnika Narodnog pozorišta dok se zakonski ne okonča prethodni“. Oni traže da se „u skladu sa odredbama Zakona u kulturi Vlada Srbije izjasni o predlogu da Božidar Đurović bude imenovan za upravnika NP“.

Potpisnici Apela podsećaju da „NP od oktobra 2012. funkcioniše kao upravljački provizorijum, a od oktobra 2014. izvan svakog zakonskog okvira“. Prema njihovoj oceni, Vlada Srbije „omogućila je da se pokušaj da se na zakonit način sprovede konkurs, izbor upravnika Narodnog pozorišta pretvori u dvogodišnju agoniju ove prvorazredne nacionalne institucije kulture“, jer je, „umesto da u zakonski predviđenom roku odbije ili prihvati kandidat koga je, nakon zakonski sprovedenog konkursa, predložio UO NP, a izbor potvrdilo Ministarstvo kulture i informisanja, izabrala dvogodišnje ćutanje i aminovanje bezakonja“.

„Naš javni apel i zahteve zasnivamo na obavezi svih građana i organa državne uprave da štite pravni poredak, zakone, kao i integritet najznačajnijeg pozorišta u Srbiji. Svako drugačije postupanje odgovornih državnih organa predstavljalo bi javno demonstriranje postupanja suprotnog zakonu i statutu same ustanove“, ističe se, između ostalog, u Apelu među čijim potpisnicima ima više akademika, dvoje bivših ministara kulture i jedan raniji predsednik UO NP.

Pisac Aleksandar Gatalica, predsednik aktuelnog UO NP, kaže za Danas da „ako postoji krivica ovog tela, ona može biti samo stoga što je prihvatilo akt koji je doneo njen osnivač – Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije“. Gatalica najavljuje da će, ako Božidar Đurović dobije sudski spor bilo protiv NP, Vlade Srbije ili Ministarstva kulture, odmah podneti ostavku na mesto predsednika UO nacionalnog teatra.

– Prethodni UO, koji je na prethodnom konkursu izabrao Đurovića, radio je po zakonu. Na osnovu tog zakonitog postupka po kom je izabran, Đurović je dobio i pozitivno mišljenje tadašnjeg ministra kulture. Poznatom odlukom Ministarstva kulture taj konkurs je suspendovan i na osnovu te odluke naš osnivač je Upravnom odboru dao dozvolu da raspiše novi konkurs za upravnika NP – kaže Gatalica.

Povodom Apela grupe intelektualaca u Ministarstvu kulture i informisanja juče su ponovili da je „Ministarstvo pre raspisivanja novog konkursa za izbor direktora Narodnog pozorišta uputilo dopis Kadrovskoj komisiji Vlade Srbije, kojim je obavestilo o povlačenju iz procedure predloga o svim imenovanjima u ustanovama kulture“ tako da se „konkurs koji je u toku odvija u skladu sa zakonom i nema razloga da se konkursna procedura ne sprovede do kraja“.

Kad je sredinom novembra 2016. predstavljao novi sastav NP UO, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će i ko odgovarati za nezakonito dugo v. d. stanje u NP, u čemu učestvuje i Vlada Srbije, rekao da se „niko neće baviti odgovornošću, jer predstoje velike obaveze i sada se gleda napred“. Vukosavljević je tada bio kategoričan da „nasleđe prošlosti i prazni hodovi nisu predmet interesovanja“ njegovog resora.

Potpisnici

Apel su potpisali: kulturolog Ratko Božović, književnici Gojko Božović, Dragan Velikić, Ljubomir Simović, Miroslav Maksimović, Nikola Pantić; arhitekte: Katarina Bosnić, Ranko Bočina, Zoran Bulajić, Slobodan Drinjaković, Branislav Mitrović, Milan Pališaški; slikari: Vladimir Veličković i Dimitrije Diško Marić; istoričar umetnosti Dinko Davidov, književni kritičar Jovan Delić, kompozitori Zoran Hristić i Isidora Žebeljan, pravnici Zoran Ivošević i Janko Nicović, karikaturisti Predrag Koraksić Koraks i Dušan Petričić, glumac Branislav Lečić, reditelji: Dejan Mijač, Goran Marković i Aleksandar Mandić, izdavač Predrag Marković, novinar Nikola Mirkov, psiholog Žarko Trebješanin.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.