Vladimir Tabašević dobitnik Ninove nagrade za roman godine 1Foto: Laguna

Nagradu nedeljnika NIN za roman godine u 2018. dobio je Vladimir Tabašević za knjigu „Zabluda Svetog Sebastijana“, u izdanju Lagune, saopštio je danas predsednik žirija Zoran Paunović, navodeći da je imao tri od pet glasova žirija i da će mu nagrada biti uručena naredne sedmice.

U obrazloženju se navodi da se „svojim trećim romanom Tabašević vraća samosvojnom izrazu koji je ponudio i knjizi ‘Tiho teče Misisipi’, pa čak i njenim temama – ratnoj traumi, odnosu sa majkom, samoćama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom i pričom bez priče, atmosferom i složeniim motivima, potpuno se predaje kontrolisanom jezičkom delirijumu“.

„Tabašević menja perspektive i tehnike, da bi jezičke krhotine iz prvog dela teksta u drugom delu prikupio u slagalicu-priču koja će nam, na kraju, umesto izlaza ponuditi ulaz u novi jezički i egzistencijalni lavirint“, navodi se u saopštenju.

Tabašević je rekao da mu je impresija da „smo zaključani u jednom istorijskom trenutku iz kojeg kao da nikako ne možemo da izađemo“.

Prema njegovim rečima, kao da postoji prisila nekih centara moći kojima je u interesu da se njegova generaacija „drži zaključana u istorijskom trenutku koji je već odavno minuo ali se sve vreme na neki način aktuelizira“.

Tabašević je, navodeći da se nije nadao nagradi, naveo da mu je ona podsticaj da se bavi književnošću na način na koji se do sad bavio.

Paunović je rekao da Tabašević piše o teškim temama i da nagrađeni roman traži više čitanja koja otkrivaju nove detalje čineći slagalicu i impresivnu sliku.

Po jedan glas dobio je Goran Marković za roman „Beogradski trio“, u izdanju Lagune, i Lana Bastašić za roman „Uhvati zeca“, u izdanju kuće Kontrast.

U najužem izboru bili su i romani „Prekasno“ Branke Krilović, izdavač Geopolitika, „Odustajanje“ Jelene Lengold, izdavač Arhipelag, kao i „Deseti život“ Saše Savanovića, izdavač Kontrast.

Tabašević u romanu za koji je danas nagrađen, kako navode iz Lagune, problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj.

Poigravajući se likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, kako je navedeno, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojim se sećanja neprestano preobražavaju.

Tabašević je rođen 1986. u Mostaru, autor je i više knjiga poezije, njegov prvi roman „Tiho teče Misisipi“ bio je u užem izboru za Ninovu nagradu, osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari