Vođenje kroz izložbu „Prošlost u sadašnjosti“ u galeriji Hestia 1Foto: Mihalis Papas

Galerija i umetnička rezidencija Hestia, organizuje prvo stručno vođenje kroz izložbu fotografija „Prošlost u sadašnjosti“ (The Past In The Present) umetnika Mihalisa Papasa iz Grčke i Mihaila Vasiljevića iz Srbije, 30. juna u 19 i 30.

Kroz izložbu vodi jedan od umetnika, Mihailo Vasiljević i kustoskinja izložbe, Neva Lukić.

Ova dva umetnika, na potpuno različit način pristupaju temi, međutim ono što ih povezuje je interesovanje za tradiciju i kulturu zemalja iz kojih potiču – Grčke i Srbije.

Vođenje kroz izložbu „Prošlost u sadašnjosti“ u galeriji Hestia 2
Foto: Mihalis Papas

Mihalis Papas nam donosi fotografije fokusirane na folklornu tradiciju Grčke, odnosno na narodne rituale, verske običaje i narodne nošnje iz različitih krajeva te zemlje, kroz projekte Mithos i Ethos. Prošle godine časopis Vogue, Papasa je istakao kao spotlight fotografa (Spotlight photographer) upravo za projekat Mitos u kojem se bavi ženskim tradicionalnim nošnjama iz cele Grčke. Inače, projekat Mitos je premijerno je prikazan u muzeju Fragonard u svetskoj prestonici parfema Grasu, u Francuskoj i predstavlja varijaciju izložbe Ethos, koja je uspešno prikazana u Muzeju grčke kulture Benaki.

Vođenje kroz izložbu „Prošlost u sadašnjosti“ u galeriji Hestia 3
Foto: Mihailo Vasiljevic

„Mihalisa Papasa je zanimalo kako se čuvaju narodne nošnje i kostimi i način na koji se ovi predmeti i tradicija prenose sa kolena na koleno. Tako na izložbi možemo primetiti režiranu fotografiju na kojoj Papas razne generacije obučene u nošnje i kostime stavlja u specifično okruženje, karakteristično za Grčku i često ih fotografiše i sa atributima simbolične vrednosti kao što su stare fotografije, ogledalo, hleb, itd“ – kaže kustoskinja izložbe, Neva Lukić.

Vođenje kroz izložbu „Prošlost u sadašnjosti“ u galeriji Hestia 4
Foto: Mihailo Vasiljevic

Mihailo Vasiljević se predstavlja publici kroz projektu Srpska mitologija. Kod Mihaila fotografije nastaju kroz putovanja na određene destinacije unutar Srbije i bave se ritualima paganskog i hrišćanskog porekla. Vasiljevićeve fotografije donose svakodnevne predmete, pejzaže i prirodne fenomene.

„Kroz svoj projekat Srpska mitologija, bavio sam se najviše identitetskim pitanjem Srbije. Naglasak je na običnim motivima iz svakodnevnice. Ceo narativ o srpskoj mitologiji se kod mene vrši preko slika, koje su pažljivo birane i balansirane i sve imaju sličnu atmosferu. U fokusu fotografija su predmeti i fenomeni, koji imaju određenu simboliku, kao što su bosiljak, vuna ili jabuka“ – kaže Mihailo Vasiljević.

 

Neva Lukić kaže da je Srpska mitologija Mihaila Vasiljevića lišena ljudskog lika, a srpskoj mitologiji i tradiciji se pristupa kroz utišaniji kolorit koji ne trpi dekor i inscenaciju. Sadržaj je ogoljen i sveden na svakodnevne predmete, pejzaže i prirodne fenomene čijim se izdvajanjem naglašava njihov simbolički aspekt, te se posmatraču ukazuje na važnost poznavanja tradicije i istorije sopstvenog naroda.

Izložba Prošlost u sadašnjosti biće otvorena do 17. septembra 2023. godine, a kako nalaže praksa galerije Hestia, imaće i svoje prateće programe. U septembru će galeriju posetiti i autor iz Grčke, Mihalis Papas, te nas očekuje još jedno stručno vođenje u okviru kumstva, koje ova galerija tradicionalno organizuje za sve izložbe.

Biografije umetnika:

Grčki fotograf Mihalis Papas istražuje folklornu tradiciju Grčke prikazujući narodne i religijske običaje. U periodu 2022-2023. časopis Vogue ga je istaknuo kao spotlight fotografa (Spotlight photographer) za projekat Mitos u kojem se bavi ženskim tradicionalnim nošnjama iz cele Grčke.

Projekat Mitos premijerno je prikazan u muzeju Fragonard u svetskoj prestonici parfema Grasu, u Francuskoj i predstavlja varijaciju izložbe Ethos, koja je uspešno prikazana u Muzeju grčke kulture Benaki.

Objavljivao je fotografije širom sveta, uključujući New York Times, The Guardian, National Geographic, VICE US i druge.
Saradnik je novina Kathimerini i časopisa Gastronomos.

Mihailo Vasiljević diplomirao je 2005. godine na Katedri za fotografiju, Akademija umetnosti BK, Beograd. Master studije Teorije umetnosti i medija završio 2009. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Od 2019. godine na doktorskim studijama Istorije umetnosti, Filozofski fakultet u Beogradu. Od 2001. godine, njegovi radovi izlagani su na brojnim izložbama. Dobitnik je nagrade Different Worlds: Young Contemporary Photography, Ljubljana, 2015; bio je finalista nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos (2015, 2016). Radio je kao predavač na Akademiji umetnosti BK (2005-2009) i kao docent na Novoj akademiji umetnosti (2009-2016) u Beogradu. Bio je koosnivač je i kourednik nezavisnog udruženja Centar za fotografiju (2011-2019). Njegov umetnički i teorijski rad vezan je za fotografiju kao društveni fenomen i usmeren je na istraživanje ideoloških obrazaca i kulturnih procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari