"Žene u rokenrolu": Izložba fotografija svetova koji se ne daju opaziti na prvi pogled 1Foto: Anamarija Vartabedijan

Autentične koncertne fotografije odabranih ženskih rokenrol izvođača, fotografkinja Anamarije Vartabedijan i Danice Trajković, i kustoskinje Jelena Balević, biće predstavljene javnosti ovog četvrtka, 25. aprila, u 19 sati u Ustanovi kulture „Parobrod  na izložbi pod nazivom „Žene u rokenrolu“.

Beležeći nastupe nekih od najvećih ženskih muzičkih imena domaće i svetske scene, u svojoj koncertnoj fotografiji autorke otkrivaju svetove koji se ne daju opaziti na prvi pogled…

Njihovi radovi poput rendgentskih snimaka emocije, gesta i karaktera predstavljenih ličnosti, često naglašene dramatičnosti, briljantno otkrivaju karakter portretisanih istovremeno vizuelno dočaravši muziku koja, inkorporirana u sam narativ ovako nastalih zvučnih slika, postaje njihov trajan zvučni zapis.
Opštem utisku doprinosi igra svetlosti binskog osvetljenja i senke, koja pojačava dramatičnost prizora gotovo kao na Karavađovim slikama – naglašenim kontrastima širokih, tamnih i jako osvetljenih masa.

Baveći se istom temom, insistirajući na likovnosti, svaka u svom vizuelnom kodu, Danica i Anamarija, otkrivaju sve osobenosti ličnih poetika koje se manifestuju kako kroz osobeni pristup, tako i kadriranjem, različitim kompozicionim rešenjima, poigravanjem planovima, završnoj obradi i različitim izvedbeno-tehnološkim postupcima. U njihovim radovima sadržaj je od presudne važnosti ali su jednako bitni i odabrane vizure, svetlosna rešenja, kontrasti…

"Žene u rokenrolu": Izložba fotografija svetova koji se ne daju opaziti na prvi pogled 2
Danica Trajković

Dokumentaristički karakter se podrazumeva ali on predstavlja tek polazište za generisanje istinski estetskog dojma svojstvenog umetničkom delu – reči su istoričarke umetnosti,” Jelene Balević, u pratećem tekstu izložbe.

U okviru postavke kojom se poseban akcenat stavlja na ženske izvođače kao retke ali izuzetno važne aktere rokenrol svetske i domaće muzičke scene, publika će imati priliku da vidi tridesetak fotografija koje predstavljaju izbor kadrova sa koncerata bendova Lacuna Coil, Pixies, Paraf, Thunder Mother, Maika, ali i E-play, Negative, Artan Lili i mnogih drugih.

Izložba fotografija Žene u rokenrolu u  UK Parobrod biće dostupna publici do 16. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari