Izložba novih objekata i skulptura Saše Pančića u kragujevačkoj Galeriji „Rima” 1Foto: Galerija Rima

 

Sutra, u utorak 23. aprila u 19 sati u Galerija „Rima” u Kragujevcu biće otvorena izložba novih objekata i skulptura Saše Pančića.

Postavka kojom „Rima” započinje ovogodišnji izložbeni program obuhvata Pančićeve radove nastale u protekle dve godine koji za ishodišnu tačku inspiracije, idejnog i fizičkog oblikovanja čistih apstraktnih formi, imaju pojam kairosa, ističu orgainizatori izložbe.

„Za razliku od linearnog, sekvencijalnog napretka hronosa, drevni grčki koncept vremena – kairos – naglašava prolazne trenutke punih potencijala za duboku značajnost i promene“, navodi autorka teksta u katalogu Jovana Stokić, nagalašavajući da se Pančićeva dela mogu shvatiti „kao pozivi da se potpunije naseli sadašnjost, da se angažuje sa svetom ne samo intelektualno već celim bićem”.

„Pančić istražuje i materijalizuje kairos na fenomenološkom nivou, kroz „nerazdvojnost percepcije i telesnosti” otelovljenu u igri oblika, svetlosti i senke objekata koji aktivno angažuju prazno i puno, prostor i liniju, crtež i objekat, taktilnost materijala i apstraktnost forme, stoji, između ostalog u katalogu postavke.

„Ove skulpture, izrađene od hladnog metala, izazivaju paradoksalan osećaj fluidnosti i gracioznosti, podstičući posmatrače da se pomere izvan pukog posmatranja u dinamični, fenomenološki susret sa umetničkim delom. Ova interakcija naglašava direktno iskustvo i suštinu fenomena, usklađujući se sa Pančićevom vizijom da se prevaziđe vizuelno cenjenje ka izazivanju dubljih, visceralnih reakcija”, zaključuje se u katalogu izložbe.

Izložba Saše Pančića u kragujevačkoj Galeriji „Rima” otvorena je do 23. maja.

Izložba novih objekata i skulptura Saše Pančića u kragujevačkoj Galeriji „Rima” 2
Ogled 5 Foto: Galerija Rima

Autor Saša Pančić (59) rođen je u Mostaru. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1989., gde je 1992. završio i post diplomske studije na odseku za crtež (u klasi Dragana Lubarde).

Od 1992. član je ULUS-a, dok status Samostalnog umetnika stiče 1988. Predsednik Udruženja likovnih umetnika Srbije bio je od 2007 do 2010. godine.

Samostalno izlaže od 1992, a do danas je priredio preko trideset izložbi: slika, crteža, skulptura, objekata i video radova. Pored Srbije izlagao je u: Hrvatskoj, USA, Nemačkoj, Bugarskoj, Kini, Rusiji, Poljskoj, Francuskoj, Tajlandu i Rumuniji.

Njegovi radovi nalaze se brojnim muzejskim postavkama i kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Skulpture Saše Pančića postavljene su u javnom prostoru u: Beogradu (Srbija), Sofiji (Bugarska), Kakslauttanenu, Laponiji (Finska).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari