Voja BrajovićFoto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Drama „Otac“ Ateljea 212 progašena najboljom predstavom a Vojislav Brajović je nagrađen za najbolju mušku ulogu na 18. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu, prenosi Nova.rs.

Žiri u sastavu glumac Mirko Vlahović (predsednik) i dramaturškinje Željka Turčinović i Stela Mišković, nakon devet odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli komadu „Otac“ reditelja Paola Mađelija u produkciji Ateljea 212.

U obrazloženju se, između ostalog kaže, da je „Mađeli upečatljivim rediteljskim sredstvima, kroz složenu dramaturšku strukturu, iščitava sveobuhvatnu tragičku temu propadanja čovekovog uma nagriženog demencijom i u njoj sve strahote tog procesa, te bespomoćnosti samog čoveka i njegovo stradanje, nasuprot suštinskoj potrebi za bližnjima“. Žiri ističe: „Pouzdanim rediteljskim postupkom Mađeli gradi autentičnu teatarsku magiju, uvlači nas u vrtlog emocija, čini nas učesnicima scenkih dešavanja, otvara jedan intiman prostor koji nas usisava i proizvodi u nama katarzu koja traje satima nakon odgledanog.“

Vojislav Brajović je za ulogu Andreja u ovoj predstavi poneo Nagradu za najbolju mušku ulogu.

„Organskom igrom, istinitošću, suptilnom psihologizacijom i punoćom emocije, Brajović oslikava lik Oca koristići se širokim dijapazonom srdstava kako komičnog i tragičnog, tako i svih nijansi između ove dve krajnosti“, navodi se u oraloženju i dodaje: „Svedenim glumačkim postupkom, kontrolisanog izraza, a eruptivnog efekta, igrom pročišćenom do suštine, on objedinjuje duh pisca, reditelja i kompletne glumačke postave“.

Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Arijana Čulina za ulogu Fani u komadu „55 kvadrata“ Hrvatskog narodnog kazališta Split. Ta predstava je dobila Specijalnu nagradu za najuspešnije vizuelno tehničku inovaciju predstave.

Branimir Popović je osvojio Nagradu za glumačku bravuru za ulogu Vatrogasca u „Ćelavoj pevačici“ Centra za kulturu Tivat.

Plaketa „Ivana Tomčić“ za poseban doprinos Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije pripala je reditelju Jagošu Markoviću.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari