Vorhol u Beogradu   1Foto: Beoinfo

Predsednica Skupštine  Srbije Maja Gojković i gradski menadžer Goran Vesić govorili  su danas na predstavljanju knjige „Dnevnici“ Endija Vorhola  i potom predstavili spomenik slavnom umetniku, poklon  izdavačke kuće Albion, a Beograđani će odlučiti u kom delu  grada će stajati treći spomenik Vorhola u svetu. 

Gojković je rekla da je ponosna što je 2005. godine, kao  gradonačelnica Novog Sada, organizovala izložbu originalnih  slika Vorhola, koji su stigli iz muzeja u Slovačkoj, odakle  je taj umetnik i poreklom.   

Zahvalna sam izdavačkoj kući Albion koji su me poslušali i  na moj savet i sugestiju objavili Vorholove „Dnevnike“. Ja  sam jedan od retkih obožavalaca lika i dela Vorhola i on je  značajno uticao na moj put, rekla je Gojković.   

Vorhol je osoba koja je 1962. godine iz adevertajzinga  prešla u svet umetnosti, njegovo oslikavanje 32 konzerve  Kempbel supe nije se dopalo mnogima, rekla je Gojković i  napomenula da su posle 35 godina te konzerve plaćene oko 15  miliona dolara.   

Istoričar umetnosti Momčilo Rajin istakao je da je Vorhol  uspeo da pomiri dva sveta, visoku umetnost i popularnu  kulturu, dodajući da su brojne kontroverze sa kojima se  njegovo delo iščitava.   

Rajin je naglasio da je Vorhol uspeo da svoje delo učini  značajnim, ali i da bude popularno, uz ocenu da je to uspelo  još samo Dejvidu Bouviju.   

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je  da je sve što je uradio Vorhol bilo značajno za osvajanje  sloboda svih umetnika koji su došli kasnije kako bi bili  prihvaćnih od onih koji odlučuju šta je umetnost.  

 Vesić je zahvalio na poklonu, statui Endija Vorhola koju je  donirao direktor Filmskih novosti Vladimir Tončić, i poručio  da će Grad dati nekoliko predloga, a Beograđani će odlučiti  gde će stajati spomenik.   

Dobra umetnička dela imaju mnogo mana, različitih tumačenja,  a loše samo jednu – što postoji, rekao je Vesić i naglasio  da su Vorholova dela veoma dobra.   

On i njegova dela su uticala na mene kao srednjoškolca,  učila su me da razmišljam kritički, rekao je Vesić.   

Vesić je rekao da će spomenik biti postavljen na 30.  godišnjicu od smrti Vorhola, koji je umto u februaru 1987.  godine, dodajući da će to biti treći spomenik ovom umetniku  u svetu.    Jedan se nalazi u Slovačkoj, odakle je Vorhol poreklom,  drugi je postavljen u Njujorku pre sedam godina i treći će  biti u Beogradu.      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari