Drugi festival mediteranskog i evropskog filma počinje danas u Trebinju. Tokom sedam festivalskih dana, do 10. avgusta, biće prikazana 23 filma iz 15-ak zemalja u okviru šest programskih celina: mediteranski film, evropski film, retrospektiva filmova Milene Dravić, retrospektiva filmova Franka Nera, novi srpski film i Hercegovina na filmu.


Festival će otvoriti glumica Milena Dravić, ovogodišnji laureat Zlatnog platana, nagrade za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji. Na ovaj način poznata glumica obeležiće i 55 godina umetničkog rada na filmu, koji je počeo upravo u Trebinju 1959. godine. Od 18 sati u Kulturnom centru Trebinje biće prikazan baš njen prvi film „Vrata ostaju otvorena“ reditelja Františeka Čapa. Naziv ovoga filma na simboličan način postaje i moto ovogodišnjeg festivala. Posle svečanog otvaranja, biće prikazan i dokumentarni film o Mileni Dravić, koji je režirao Zdravko Randić.

Festival je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Trebinja, a medijski je pokrovitelj Radio televizija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari