Vule Žurić: Salon knjiga pokazuje da kultura ne stanuje samo u Beogradu već u svim gradovima Srbije 1Foto: Z.Panić

Književnik Vule Žurić, dobitnik ‘’Vitalove nagrade’’ za ovu godinu, otvarajući večeras jubilarni 20. Salon knjige i grafike u hali ‘’Kej ‘’ u Pirotu je rekao da se danas mnogi u Srbiji malo raspravljaju da li je danas Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih.

Ovde u Pirotu je danas dan otvaranja svečanosti knjige i to dvadesete po redu. Ova manifestacija, ovaj praznik knjige je jako važan iz dva razloga izmedju ostalih. A to je zato što pokazuje da kultura ne stanuje samo u Beogradu, da kultura stanuje u svim gradovima Srbije i da su kulture željni i da kulturu čine svi njeni gradjani.Sa druge strane, pokazuje koliko je za opstanak jedne kulture pa i jednog naroda i jednog društva važan kontunuitet. Zahvaljujući pametnim ljudima iz Uprave Grada i iz institucija kulture vi najbolje pokazujete da je taj kontinutet u Srbiji moguć i  u ovako lepim stvarima”, rekao je Žurić, priglasivši Salon otvorenim.

Direktor Doma kulture Miško Ćirić je rekao da za ovih dvadesetak godina godina gotovo da nema pisca koji nije posetio Pirot.

Za ove dve decenije oko 200.000 ljudi je posetilo Salon .Od 2003. kada smo pokrenuli konkurs za kratku priču imali smo preko 2.000 radova a preko 250 priča je objavljeno u Zborniku kratke priče. Sve ovo što smo dosad uradili oko organizovanja Salona nije bilo uzalud i Piroćanci mogu da budu zadovoljni što imamo Salon.Ništa nećeo menjati.Biće brojne promocije knjiga i susreti pisaca sa decom, delićemo nagrade za posetioce. Narednih desetak dana, kao i dosad očekujemo više od 10.000 posetilaca i nadam se da će na oko tridesetak štandova naći neku knjigu za sebe-“,rekao je Ćirić.

Gladonačelnik Pirota Vladan Vasić je učesnicima, poseticima i medijima poželeo dobrodošlicu na jubilarni 20. Salon knjige i grafike.

Ovo je prilika da se zahvalim organizatorima Salona, pre svega IJP ‘’Sloboda’’ koje je pre 20 godina imalo hranbru ideju da organizuje Salon.Malo ko je verovao da ovakve manifestacije mogu da se ukorene u našem gradu. Već 19 godina Salon živi. Dolaze mnogi pisci, izdavači, mnogo je knjiga i mngo je generacija koje su odrasle uz naš Salon i knjigu. To je sve dokaz da je ova manifestacija naišla na plodno tle i nadam se  da će dugo godina bitu uspešno organizovana”, rekao je Vasić, dodajuči da je za Pirot ovo značajni jubilej.

Na ovogodišnjem Salonu učestvuje tridesetak izdavača, a predvidjene su brojne književne večeri i susreti saknjiževnim stvaraocima. Na Salonu će, večeras biti predstavljena knjiga Vuleta Žurića a ovih dana i stvaralaštvo Ivana Tokina, Gorana Markovića, Nenada Andrića… Sa Milošem Petrovićem biće organizovan Susret sa decom. Predvidjeno je i književno veče sa Pecom Popovićem.

Salon organizuje Dom kulture, suorganizator je Narodna biblioteka, a pokrovitelj je Grad Pirot.

Dodela sajamskih priznanja i nagrada za kratku priču je 20. februara u 13 sati u Medija centru Salona.

Salon je za posetioce otvoren svakog dana od 10 do 20 sati. Cena ulaznica je za decu 30, a za odrasle 50 dinara. Cena porodične ulaznice je 100 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari