Zaječar: “Jasenovačko leto” u ponedeljak 25. jula 1Foto: Pozorište Zaječar

Nakon 10. Balkanskog festivala tradicionalne kulture Vlahaodržanog u subotu u Dubočanima, u ponedeljak, 25. jula, na teritoriji grada Zaječara biće održana još jedna tradicionalna manifestacija – “Jasenovačko leto” u Velikom Jasenovcu.

Tradicionalna kulturno-umetnička manifestacija 8 “Jasenovačko leto” organizuje se u Velikom Jasenovcu s ciljem očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa ovog kraja.

“Jasenovačko leto” počinje u večernjim časovima defileom učesnika, po čijem završetku počinje kulturno-umetnički program.

Učesnici ove tradicionalen manifestacije su kulturno-umetnička društva “Graničar” iz Halova, “Gradec” iz Gradskova, “Zporan Gajić” iz Rgotine, “Sloga” iz Vražogrnaca, “Nikola Pašić” iz Zaječara i “Jasikovo” iz istoimenog majdanpečkog sela.

“Jasenovačko leto” odvija se pod pokroviteljstvom Grada Zaječara i u organizaciji Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centar za kulturu “ Zoran Radmilović” u saradnji sa mesnom zajednicom Veliki Jasenovac.

Ova zaječarska ustanova bila je i organizator 10. Balkanskog festivala tradicionalne kulture Vlaha, održanog u subotu, 23. jula.

Tokom dana organizovano je takmičenje u kuvanju gulaša u kome je pobedila ekipa “Lovci” iz Dubočana“.

Žiri koji je ocenjivao takmičarske gulaše – Nebojša Rkulović, Boban Žikić i Snežana Šainović, drugu nagradu je dodelio Violeti Brodić Dobrosavljević, a treće Bojanu Pavloviću.

U bogatom večernjem kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD-ovi iz Dubočana, Halova, Gradskova, Gamzigrada, Rgotine, Koprivnice, ,,Penzioner“ iz Zaječara, kao i gosti iz Neresnice kod Požarevca i Luke kod Bora.

Prema informaciji koju je objavio organizator, program je prekinut pred kraj, oko 21.30, zbog smrti jedne od radnica ugostiteljskog objekta koji je pripremao hranu za učesnike Festivala.

Hitna služba koja je stigla na lice mesta konstatovala je smrt i prema nezvaničnim informacijama žena je preminula od posledica srčanog udara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari