Zaječarsko pozorište obeležava svoj dan 1Cigani lete u nebo Foto: Pozorište Zoran Radmilović

U Zaječaru je 2. februara 1947. godine, na sceni Oblasnog narodno pozorište u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, odigrana prva predstava zaječarskog teatra Žita cvetaju Jurija Mokreva.

Ravno 72 godine godine kasnije, u okviru obeležavanja Dana pozorišta koje nosi ime Zorana Radmilovića, biće izveden mjuzikl „Cigani lete u nebo“ u režiji Desimira Stanojevića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš. Biće uručene jubilarne nagrade nekolicini radnika ustanove, a svečanosti će prisustvovati i zamenik ministra kulture Republike Bugarske Rumen Dimitrov, koji će boraviti u radnoj poseti Zaječaru, istakao je Vladimir Đuričić direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“

“ Zaječar će biti stub za proširenje kulturne saradnje Srbije i Bugarske, jer će delegacija Grada Zaječara uskoro boraviti u Sofiji, gde će preneti svoja iskustva u organizovanju ,,Dana Zorana Radmilovića“ s obzirom na to da tamo žele da organizuju sličan festival“, navodi Đuričić, najavljujući i turneju zaječarskog pozorišta po Srbiji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj, radi proširenja saradnje sa tamošnjim teatrima. Pozorište „Zoran Radmilović“  gostovaće sa predstavom  Bizarno  Željka Hubača u Vinkovcima, Virovitici, Banjaluci i Loznici, u drugoj polovini februara.

I to je tek početak brojnih aktivnosti koje će u skorije vreme realizovati kulturni poslenici Zaječara, rečeno je na pres konferenciji u pozorištu. Već sledeće nedelje pozorište će zajedno sa Školom argentinskog plesa „Alegrija“ iz Zaječara organizovati humanitarni program za pomoć malom Nemanji Jovanoviću  i njegovoj porodici koja veoma teško živi. Osim instruktora plesa u programu će učestvovati Gradsko pevačko društvo „Stevan  Mokranjac“, Gradski folklorni ansambl „Zora“ i Trio nastavnike muzičkih škola iz Zaječara i Negotina. Prvi Youtubers night festival  u Zaječaru biće organizovan  17. marta koji će kako kažu organizatori, biti najveći festival you tubera u istočnoj Srbiji. U aprilu će biti organizovan 10. Međunarodni dečji pozorišni festival na kome će gostovati i i predstava iz Kine, iz provincije Henan, a posle  Uskrsa započeće rad na predstavi „Trojanke“ koju će režirati Nebojša Bradić, a radiće se u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Prištine. Predstava će otvoriti Festival antičke drame na Romulijani koji se planira tokom leta. Osim Festivala antičke drame, ove će godine biti organizovan i Prvi festival klasične muzike u Zaječaru. Takođe, pozorište će sa Udruženjem Roma iz Zaječara realizovati predstavu „Đelem, đelem“ u kojoj će osim glume biti i dosta igre.U planu su i tematske, edukativne  predstave u saradnji sa školskom  i policijskom upravom u Zaječaru, namenjene deci, u kojima će biti reči o opasnostima  od požara i u saobraćaju.

Inače, u toku je rad na pripremi predstave Bliskost Patrika Marbera u režiji Snežane Udicki, kojoj je ovo prva režija u zaječarskom pozorištu. U predstavi igraju Ana Bredšnajder, Nataša Petrović, Miloš Tanasković i Miloš Đuričić, a premijera se očekuje početkom marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari