Zajednički performans Vlaste Delimar i Vesne Stilinović “Prema dostojanstvu (starenja)” 1Foto: Promo CZKD

Čuvena hrvatska performerka Vlasta Delimar i glumica Vesna Stilinović izvešće večeras, od 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) svoj zajednički performans “Prema dostojanstvu (starenja)“
Delimar, čiji su performansi “Šetnja kao Lady Godiva” i “Zagreb, volim te” postali klasici savremene umetnosti, u kojima je, podsetimo, naga jahala na konju kroz Zagreb i prošetala ovim gradom u društvu takođe nagih kolega Toma Gotovca i Milana Božića, kaže da se pripremanjem za starenje već bavila u nekoliko svojih radova. U nekim od performansa je, kako kaže, bila uključena i njena majka.

– Ona mi je pomogla da pokušam zaobići ili popraviti neke greške u odnosu na starenje – konstatovala je Delimar, dodajući da je u tom nizu radova vrlo uspešan bio njen performans “Pravo na orgazam iznad 60” koji je prvi put izvela 2016. godine u Beču a kasnije u još niz gradova.

– Do spozaje o starenju kao prirodnom procesu te odnosu društva prema starosti i starenju dolazila sam kroz razna istraživanja i došla sam do poražavjućih otkrića da društvena zajednica još uvijek starost doživljava više kao teret a ne kao sastavni dio zajedničke egizistencije. No, suvremena gerontologija pokušava zazor društva prema starenju i starijim osobama osvjestiti na razne načine te nam pruža niz mogućnosti poboljšanja načina života – smatra Delimar.

Zato je, kako kaže, i odlučila da njeno starenje “bude uspješno, aktivno i zdravo starenje”

– Jer starenje nije propadanje već povećavanje vlastitog potencijala zato, starjeti znači rasti – ističe Delimar. Slične stavove o starenju našla je i kod Vesne Stilinović s kojom je već sarađivala.

– Posebno me se dojmio njezin novi način života. Godine 2020. Vesna Stilinović, koja je nakon dužeg perioda problema s vidom i potpuno oslijepila, u jednom telefonskom razgovoru povjerila mi je svoju novu intimu, novi svijet u kojem sada živi, novi prostor s nekim drugačijim imaginacijama koje su do kraja osobne, ali ih je moguće prezentirati drugima i podijeliti, ponuditi kao pokušaj poistovjećivanja. Meni, kojoj je značaj prostora jedan od važnijih komponenti kreacije, ulazak u novi prostor Vesne Stilinović je nešto s čim sam se susrela prvi puta i što mi je otvorilo još jednu veliku mogućnost egzistencijalnog istraživanja a kroz hedonističke afinitete, erotsku velikodušnost pa sve do socijalnih problematika s kojima se u starosti susrećemo – objašnjava Delimar.

Prema njenim rečima, kroz zajednički performans, ona i Stilinović žele njihova starenja da predstave kao dostojanstven put.

– Vesna Stilinović navršila je 77 godina a ja 66 godina. Vesna je glumica a ja performerica. Vesna je sada postala performerica a ja sam i dalje performerica. Nas dvije performerice napravile smo zajednički performans kojim smo pokušale naša starenja prikazati kao put prema dostojanstvenom starenju kao neminovnost egzistencije modernog društva 21. stoljeća. Performans će se sastojati od multimedijalne izvedbe kroz video projekcije na sceni (veliko platno), fotosekvence fotografskih zapisa memorije, zvučne efekte, glazbu, scenski pokret, govor autorica i prostornih instalacija na sceni – poručila je Vlasta Delimar povodom događaja u CZKD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari