Zajedničko negovanje kulture govora, jezika i pisma

Potpisan Protokol o saradnji Ministarstva kulture i informisanja i Odbora za standardizaciju srpskog jezika

Ostavite komentar


  1. „Iako se ćirilica uči od prvog razreda osnovne škole, mi smatramo da je ugrožena širenjem novih kultura, drugih jezika, savremene tehnologije…“ i onda će Odbor posavetovati da ukinemo širenje novih kultura (ma šta to značilo), da ukinemo druge jezike i savremene tehnologije i na taj način sledimo Nacrt zakona o razvoju kulture u Srbiji. Sve kockice su se onda složile. Zbogom kulturo u Srbiji!

    1. Немојте да потурате своје накарадне идеје другима па да их онда због њих критикујете. Модерне технологије не спречавају употребу ћирилице и то нигде у поменутом протоколу није ни речено. Довољно је да на вашем рачунару или мобилном телефону само једном кликнете где треба, или још боље да их једном подесите тако да ћирилична тастатура буде „подразумевана“. Акција Министарства и Одбора за језик је усмерена на то да ви као корисник то пожелите, односно да имате потребу да пишете ћирилицом којом Срби пишу већ више од хиљаду година.

  2. Opet ovi „branioci ćirilice“ jašu.
    Stiče se utisak da je ovima najvažnija stvar na svetu da zabrane korišćenje latinice Srbima koji žele da je koriste.
    Ne samo što su ilegalno proturili odredbu ustava kojom se odredjuje da je jedino pismo u „službenoj upotrebi“ – ćirilično. Sada bi da totalno potisnu korišćenje latinice i bukvalno sve ćirilizuju.
    Prestanite!

  3. Širenje savremene tehnologije štetno po jezik i pismo?? Upravo ćirilično pismo u službenoj upotrebi je u sukobu sa novim tehnologijama. U tom sukobu ćirilice i digitalizacije gubitnici su građani. Ubacite svoju ćiriličnu ličnu kartu u čitač kartica a program za potpis vam se obraća na engleskom. Tekst u potpisu pola srpski, pola engleski, ime ćirilicom a ostalo latinicom. Dobijete ček za penziju, ćirilični obrazac popunjen latinicom. A tek kada vidite tehničku dokumentaciju sa formulama i mernim jedinicama ispisanim ćirilicom, zbunjoza postaje potpuna.

  4. „Borba za ćirilicu“ je prosto umišljaj i maskiranje mračne stvarnosti u kojoj nam RTS intenzivno razara Srbski jezik, a ministar Vukosavljević tiho vrši nad tim superviziju, maskirajući to nekom tobože „borbom za ćirilicu“, dok meni ne odgovara na više od 20 stranica mojih pisama u kojima ga upozoravam na to šta rade RTS i „lingvisti“.

    Ćirilica je čisto istorisko pitanje neke tradicije. Ali ona mora da odstupi pred realno opravdanim sadašnjim trenutkom u kome nema ni prostora ni vremena za gubljenje energije na besmislene stvari. Ćirilica jednostavno nije više potrebna. Jedino će smetati nama – korisnicima – u našem radu i nepotrebno nam izvlačiti energiju i koncentraciju na detinjarije.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.