Zastava film obeležava 72 godine uspešnog rada 1Foto: Pixabay/geralt

Vojnofilmski centar „Zastava film“, ustanova u sastavu Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, danas obeležava 72 godine postojanja i rada.

Prema rečima direktora te kuće potpukovnika Gorana Ikonića, „Zastava film“ spada u moderne produkcije, tehničko-tehnološki i stručno opremljene za realizaciju složenih zadataka u sistemu odbrane, „koje su privilegija samo razvijenih armija“.

„Po obimu i kvalitetu svog stvaralaštva slobodno možemo reći da smo rame uz rame sa ozbiljnim produkcijama na ovim prostorima. U ove 72 godine ‘Zastava film’ pobrala je mnogobrojna priznanja na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Snimljeni su milioni metara filmske trake i ostvarena zaista obimna produkcija“, kazao je Ikonić.

On je dodao da sa 30.000 rolni filmske trake, 6.500 video kaseta i desetine hiljada video zapisa visoke rezolucije, filmski arhiv „Zastava filma“ predstavlja „jednu od najvećih riznica pokretnih slika na Balkanu“.

Istorija „Zastava filma“ počinje u leto 1948. godine, kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu.

Svoj današnji naziv „Zastava film“ dobija 1962. godine.

Ugledu te ustanove doprinose i brojne nagrade dobijene na međunarodnim i domaćim festivalima, kao i priznanja za profesionalni rad i ostvarene rezultate koje je dobila od najvišeg državnog i vojnog rukovodstva.

„Poslednje dve, tri godine imali smo sjajnu produkciju. Pre svega mislim na dokumentarne filmove ‘Ratne priče sa Košara’ i ‘Ratne priče sa Paštrika’ koji su imali neverovatnu, milionsku gledanost i naišli na izuzetno pozitivne reakcije javnosti. U trojnoj koprodukciji sa Radio televizijom Srbije i Radio-televizijom Republike Srpske snimili smo dokumentarno-igrani film ‘Koridor 92’, koji je u završnoj montaži, a čija premijera bi trebalo da bude 9. januara sledeće godine u Republici Srpskoj“, rekao je Ikonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari