Zauzmi pozu – čitaj prozu 1Foto: Promo

Međunarodni festival proze „Prosefest“, 13. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održan od 23. do 28. septembra u Novom Sadu, u Klubu „Tribina mladih“ ali i u nekoliko novosadskih gimnazija.

Program ovogodišnjeg festivala predstavili su na konferenciji za novinare Bojan Panaotović, direktor KCNS, Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021“, Nenad Šaponja, pisac i književni kritičar, Đorđe Pisarev, PR festivala i Nedeljko Mamula, urednik govornog programa KCNS.

Đorđe Pisarev, podsetio je da svih ovih godina, tokom nedelju dana trajanja „Prosefest“-a, Novi Sad postaje književni centar sveta, jer su ovde dolazila najveća imena književnosti, među njima i nobelovci i oni koji to nisu, a trebalo je odavno da budu.

Nadovezujući se na reči Pisareva, direktor KCNS Bojan Panaotović primetio je da se može reći i da je Nedeljko Mamula, urednik govornog programa KCNS, već decenijama svojevrsna prestonica kulture, jer je u ovaj grad doveo Pamuka, Ljosu, Handkea i druge velikane književnosti.

– Vrhunac će uslediti 2021. godine, jer u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021“ „Prosefest“ priprema specijalan program koji će od Novog Sada načiniti ne samo evropsku nego i svetsku prestonicu kulture – istakao je Panaotović.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković podsetio je na platformu Kaleidoskop kulture koji sadrži oko 400 programa i dodao da je cilj fondacije stvaranje mostova i povezivanje kulturnih resursa.

– „Prosefest“ je jedan od tih resursa koji je učinio Novi Sad centrom evropske kulture, a sada nam je cilj da zajedno čitanje učinimo dostupnijim, rekao je Milenković.

Nedeljko Mamula, urednik govornog programa KCNS, najavio je da će predstojeći festival ugostiti eminentne prozne stvaraoce iz Srbije i inostranstva. Publici će se predstaviti sedam pisaca među kojima i Viktor Jerofejev iz Rusije, kome će biti uručena prestižna Međunarodna književna nagrada „Milovan Vidaković“. Učesnici festivala biće i Stiv Sem-Sandberg iz Švedske, Natalija Fjedorčuk iz Poljske, Dejan Trajkoski iz Severne Makedonije, Roland Orčik iz Mađarske,kao i Draginja Ramadanski i Milutin Ž. Pavlov iz Srbije.

– Jerofejev, čija je književnost ovenčana brojnim ruskim i međunarodnim priznanjima, već je u svoju biografiju dodao podatak da je laureat Nagrade „Milovan Vidaković“, što govori o tome koliko ceni ovo naše priznanje koje smo do sada u dvanaest navrata dodelili eminentnim piscima – rekao je Mamula.

Nenad Šaponja, pisac i književni kritičar, ukazao je na činjenicu da na „Prosefest“ dolaze već potvrđeni pisci, ali i oni koji u svojim ranim radovima nagoveštavaju da će biti veliki književnici. Svi oni imaju interakciju sa mladom publikom i motivišu mlade ljude da se posvete čitanju, što je velika vrednost festivala, zaključio je Šaponja.

Svečano otvaranje „Prozefesta“ i dodela Međunarodne književne nagrade „Milovan Vidaković“ biće upriličeni u utorak, 24. septembra, u 18 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Pozdravnu reč uputiće Bojan Panaotović, direktor ove kulturne ustanove, a festival će otvoriti književnik i prošlogodišnji laureat Miljenko Jergović.

Dan pre i dan posle

Ovogodišnji „Prosefest“ imaće uvodni program „U susret Prozefestu“ i ponedeljak, 23. septembra, u okviru kojeg će biti održana humanitarna akcija „Knjigom do osmeha“ i „Prerazmišljavanje“, Novosadska razmena knjiga. Takođe, još jedna od novina ove godine je „PostProsefest“ koji će se održati poslednjeg dana festivala, u subotu, 28. septembra na Najlon pijaci, gde će domaći pisci, prozaisti Milutin Ž. Pavlov i Vule Žurić, čitati odlomke iz svojih romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari