Završeno Pozorje, sedam nagrada za "Jami distrikt" 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Od devet predstava u takmičarskoj selekciji 63. Sterijinog pozorja, koje se od 26. maja do 3. juna održalo i Novom Sadu, žiri u sastavu:

kostimografkinja Maja Mirković, dramska autorka Tanja Šljivar, dramaturškinja Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija za najbolju predstavu Festivala proglasili su „Jami distrikt“ Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Festival MASZK Segedin, Think Tank studio Novi Sad.

Za ovu predstavu Milena Bogavac dobila je i Sterijinu nagradu za tekst savremene drame, a Kokan Mladenović za režiju.

Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje dobili su: Bojan Žirović za ulogu u predstavi „Carstvo nebesko – epika balkanika“ u režiji Jerneja Lorencija u produkciji Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra, Jelena Graovac i Nina Nešković za uloge u predstavi „Jami distrikt, kao i Bojana Zečevića ulogu Emilije u predstavi“ …I ostali“ Mine Ćirić, Galine Maksimović, Nede Gojković i Maše Radić, u režiji Stevana Bodroža u produkciji Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić? i Merlinka festivala.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripala je Dragani Purković Macan za predstavu „Švajcarska“ Petra Mihajlovića u režiji Milana Neškovića, produkcija Narodno pozorište RS. Nagradu za kostimografiju dobila je Ivana Nestorović za predstavu „Jami distrikt“. Predstava „Carstvo nebesko – epika balkanika“ dobila je Sterijine nagrade za originalnu scensku muziku – Karmina Šilec, scenski pokret Gregor Luštek, specijalnu nagradu za dramaturgiju Matic Starina.

Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić? za najbolju mladu glumicu otišla je u ruke Isidore Simić za „Jami Distrikt“, a ista nagrada za najboljeg mladog glumca Nikoli Šurbanoviću za ulogu Petra u predstavi „…I ostali“. Za naročite zasluge na unapređenju domaće pozorišne umetnosti i kulture nagrađeni su Renata Ulmanski i Predrag Ejdus. Sterijina nagrada Okruglog stola kritike 63. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu jednoglasno je dodeljana „Carstvu nebeskom“. Nagradu publike za najbolju predstavu dobilo je sa prosečnom ocenom 4,77 ostvarenje „Črna mati zemla“, po romanu Kristiana Novaka u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Jereneju Lorenciju pripala je Nagrada redakcije novosadskog lista Dnevnik za režiju predstave „Carstvo nebesko – epika balkanika“, dok su Nagradu producentske kuće „SCOMEDIASCO“ za epizodne uloge podelili Miljka Brđanin i Igor Borojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari