Žilnik održao filmsku radionicu u Zrenjaninu 1Foto ZSF: Radionica o filmovima

U organizaciji Zrenjaninskog socijalnog foruma i Radničkog video kluba u Zrenjaninu je tokom vikenda održana radionica iz režije, koju je vodio poznati reditelj Želimir Žilnik.

Žilnik je, kako navode u Zrenjaninskom socijalnom forumu, zaslužan za samoorganizovanje Radničkog video kluba i autor je poznatog slogana „Radnici nisu krpe“ koji je nastao tokom tranzicije, kada je snimao raspad zrejaninskih preduzeća i radničke štrajkove koji su potresali Zrenjanin.

Prve filmske radionice održao je pre deset godina u nekadašnjoj Građanskoj čitaonici, a sada, deset godina kasnije, ima novu poruku za one koji žele da beleže stvarnost kamerom.

-Snimajte filmove o marginalnim temama, malim ljudima, te teme opstaju do danas. Za jednog filmskog radnika je najteže pitanje šta će sledeće raditi. Ja sam znao, da odabirom tema kojima ću se baviti u filmovima, rizikujem da imam neprijatnosti ali bio sam spreman da ih branim. Mislim da Tito nije lično zabranio moj film „ Rani radovi“, nego su to činili partijski rukovodioci koji su hteli da budu veći „katolici od pape“ – ispričao je, između ostalog, Želimir Žilnik.

Učesnici radionice-tribine u druženju sa Žilnikom, pored saznanja o novim pravcima u filskoj umetnosti, a naročito o izradi dokumentarnih kratkih filmova, čuli su priče o NOB-u, Budi Brakusu i zanimljivu saradnju sa Borom Joksimovićem, zrenjanincem koji je bio ložač u narodnom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari