Zlata Kocić ovogodišnja laureatkinja nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ 1Foto: Ilustracija

Književnica Zlata Kocić ovogodišnja je laureatkinja književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ koju Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ dodeljuje za najbolju zbirku poezije ženskog autora objavljenu na srpskom jeziku između dve manifestacije „Milici u pohode“.

Zlata Kocić je nagrađena za zbirku „Galgal“ koju je objavila Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo, u ediciji „Povelja“ ove godine.

Žiri za dodelu književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, radio je u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), Franja Petrinović i dr Dragana V. Todoreskov (članovi), a odluku je doneo većinom glasova.

„Na konkurs Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ pristiglo je 25 knjiga pesama autorki, koje su objavljene od oktobra 2019. do oktobra 2020. godine. Za uži izbor je prvo odabrano sedam knjiga, a potom pet od njih su senašle i u najužem izboru: Jelena Lengold i njena zbirka „Mutni nagoveštaj kiše“ (Arhipelag), Radmila Petrović „Moja mama zna šta se dešava u gradovima“ (PPM „Enklava“), i čak tri knjige koje su objavljene u ediciji „Povelja“ Narodne biblioteke iz Kraljeva: Sonja Veselinović „Proklizavanje“, Zlata Kocić „Galgal“ i Marija Knežević „Krajnje pesme“ . Zaista je ove godine konkurencija bila izuzetno jaka i posle dužeg razmatranja, dva člana žirija su svoj glas dala Zlati Kocić, a jedan glas je dobila Jelena Lengold“, izjavio je za Danas predsednik žirija dr Zoran Đerić.

Pesnikinja, prevodilac, esejist, filolog Zlata Kocić je rođena 1950. godine.

Radila je kao profesor i kao urednik u izdavačkoj kući „Nolit“. Živi u Beogradu. Objavila sledeće pesničke knjige: Klopka za senku (1982), Oro oko grotla (1990), Rebro (1993), Gnezdo i kupola (1995), Vazdušne freske (1999), Lazareve lestve (2003; 2010), Melod na vodi (2008), Belo pule (2014), Biberče (2014), Grumen (2020) i Galgal (2020); knjige poetske proze: Polog (1999), Čaura-aura-ura (2016) i Prostori duše (2019).

Pesme su joj prevođene na ruski, engleski, francuski, nemački, bugarski, kineski, jermenski, poljski, beloruski, albanski jezik.

O njenoj poeziji su objavljena tri zbornika kritičkih tekstova sa bibliografijom. Predstavljala je Srbiju na pesničkim skupovima i simpozijumima u Rusiji, Belorusiji, Gruziji, Francuskoj i Tunisu.

Zlata Kocić je do sada dobila i ove književne nagrade: „Zmajeva“, „Disova“, „Žička hrisovulja“, „Ramonda Serbica“, „Drainčeva“, „Jefimijin vez“, „Zlatni krst kneza Lazara“, „Zaplanjski Orfej“, „Gordana Todorović“, „Nolitova“, „Jovan Maksimović“, „FEDOR“, kao i Nacionalno priznanje za doprinos srpskoj kulturi.

„Najnovija pesnička knjiga Zlate Kocić „Galgal“, kruna je njenog, sad već četrdesetogodišnjeg, pesničkog stvaralaštva. Poezija Zlate Kocić je nadahnuta Biblijom, ali i našim narodnim predanjem. Ova knjiga je još jedna potvrda da su same reči-bića, izazov za pesmu i pevanje Zlate Kocić. Valjan primer, kako se jezikom može igrati, bajati, uspavljivati, pevati, jednostavno, naizgled naivno, ali, uz to, i kako se može opevati složenost i dubina duhovnog života.“ – navedeno je, između ostalog, u odluci žirija.

Nagrada „Milica Stojadinović Srpskinja“ biće uručena dobitnici Zlati Kocić, u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, 27. oktobra 2020. godine, u 12 časova.

Nagrada se sastoji od diplome, novčanog iznosa i mogućnosti da autorka objavi ili novu zbirku poezije ili izbor iz poezije u ediciji „Dobitnica književne nagrade Milica Stojadinović Srpkinja“ u izdanju Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari