Zlatna medalja grada Minhena dirigentu Zubinu Mehti: Čuveni muzički umetnik, čest gost Beograda i Filharmonije biće odlikovan najvećim priznanjem bavarske prestonice 1foto Co Merz

Zubin Mehta je svoj prvi koncert sa Minhenskim filharmoničarima održao 1987.

Od tada je on neizostavni deo DNA orkestra grada Minhena.

Posebno poslednjih godina u eri Sergijua Čelibidahea, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao da putuje na internacionalne turneje, Zubin Mehta je bio zamena na najvišem umetničkom nivou i poverljivi oslonac orkestru.

Mehta je sa Minhenskim filharmoničarima proneo slavu Minhena kao grada muzike.

Od 1998. do 2006. Mehta je delovao kao Generalni muzički direktor Bavarske državne opere i zajedno sa ser Piterom Jonasom dao trajni pečat muzičkom životu Minhena.

Za svoje zasluge, Zubin Mehta je proglašen počasnim dirigentom Minhenskih filharmoničara.

U istoriji ovog orkestra Mehta je do sada jedini dirigent sa takvom počasnom titulom.

Sa ciklusom Bramsove muzike 2024. nastavljaju Minhenski filharmoničari sa Zubinom Mehtom veliki projekt njihovog zajedničkog muziciranja: izvođenje svih Bramsovih simfonija i instrumentalnih koncerata sa koncertnom turnejom u Španiji i Americi.

Povodom kulminacione tačke umetničke saradnje Mehte i njegovih zasluga za grad Minhen, Minhenski filharmoničari se raduju odluci da se Zubinu Mehti uruči ”Zlatna počasna medalja grada Minhena”.

Posle Hansa Knapertsbuša, Frica Rigera, Ojgena Johuma i Sergiua Čelibidahea, Zubin Mehta je peti dirigent kome će takvo priznanje pripasti.

Ova počasna medalja Zubinu Mehti biće uručena na svečanoj akademiji iz ruku prvog gradonačelnika Minhena, Ditera Rajtera.

Zubin Mehta je rođen 1936. u Bombaju/Indiji i rastao u familiji muzičara.

Nakon dva semestra studija medicine, on se usredsredio na muziku.

Na Bečkoj muzičkoj akademiji pohađao je kurs dirigovanja kod Hansa Svarovskog posle kojeg je osvojio nagrade na takmičenju u dirigovanju u Liverpulu i na takmičenju Sergeja Kusevickog u Tangelvudu.

Već 1961. je dirigovao Bečkom i Berlinskom filharmonijom kao i Izraelskim filharmonijskim orkestrom.

Kao muzički direktor je bio na čelu Montreal Symphony Orchestra (1961–1967), potom Los Angeles Philharmonic Orchestra (1962–1978), koji ga je nominovao 1981. za doživotnog direktora.

Godine 1978. je preuzeo New York Philharmonic Orchestra, ostavši najduže na čelu ovog orkestra u njegovoj istoriji.

Od 1985. preko 30 godina je Mehta šef-dirigent muzičkog festivala Maggio Musicale Fiorentino.

Kao operski dirigent Mehta je 1963. debitovao sa ”Toskom” u Montrealu.

Od 1998. do 2006. on je bio Generalni muzički direktor Bavarske državne opere u Minhenu.

U Valensiji je 2006. otvorio Palau de les Arts Reina Sofia u kojoj je do 2014. bio šef godišnjeg Festival del Mediterrani.

Lista nagrada i odlikovanja Zubina Mehte je ogromna.

Otuda ovde navodimo samo još nekoliko izuzetne reputacije, kao što je ”Nikišev prsten”, koji je nasledio od Karla Bema.

On je počasni građanin Firence i Tel Aviva, počasni je član Bečke filharmonije, Bavarske državne opere i Muzikferajna u Beču.

Više međunarodnih orkestara mu je dodelilo titulu ”počasnog dirigenta”, kao što je to slučaj sa Minhenskim filharmoničarima.

Godine 2019. je nominovan kao ”Conductor Emeritus” od strane Israel Philharmonic Orchestra i Los Angeles Philharmonic.

Teatro del Maggio Musicale u Firenci je jednu koncertnu salu nazvao po njemu, a u oktobru 2008. je Mehta od japanske carske porodice ovenčan nagradom Praemium Imperiale.

U martu 2011. je Mehta dobio jednu zvezdu na bulevaru u Holivudu, u septembru 2013. Tagore Award for cultural harmony, dok mu je australijska vlada 2022. dodelila odlikovanje ”Honorary Companion of the Order of Australia”.

Minhenski koncert ovog 9. januara bio je posvećen Bramsovoj muzici: Koncertu za violinu, violončelo i orkestar a-Moll op. 102, kao i Simfoniji Nr. 3 F-Dur op. 90 sa Mehtom za dirigentskim pultom i dvoje prominentnih solista – violinistkinjom Lizom Batiašvili i violončelistom Gotjeom Kapisonom.

Tim koncertom počinje nagoveštena turneja po Španiji i Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari