Beogradska filharmonija najavila proslavu 100. godišnjice kojoj posvećuje kraj tekuće i celu sledeću sezonu: U drugih sto godina na korak do nove kuće 1foto Marko Đoković

Beogradska filharmonija 13. juna proslavlja stoti rođendan u čijem će znaku biti završnica tekuće i cela sledeće sezona do 101. godišnjice ovog najstarijeg simfonijskog orkestra u Srbiji. Početak slavlja, kako je najavljeno u sedištu BGF, filhamoničari će obeležiti sa tri spektakularna programa.

– Sto svećica na svojoj istorijskoj torti, BGF “duvaće” 13. juna na rođendanskom koncertu na Kolarcu, pod nazivom “ZAuVEK”, koji će pokloniti svojim poštovaocima, a na kome će nastupiti zajedno sa prijateljima i specijalnim gostima. Centralni događaj obeležavanja velikog jubileja biće uz najvećeg prijatelja BGF, legendarnog maestra Zubina Mehtu, sa kojim će 20. juna održati gala koncert na Kolarcu. Posle beogradskog nastupa, beogradski filharmoničari i maestro Mehta, nastaviće regionalnu turneju u Tirani 22. juna i Skoplju 24. juna, u okviru projekta “Otvoreni Balkan” – rekla je Jelena Milašinović, menadžerka za odnose sa javnošću BGF.

Prema njenim rečima, na programu sva tri koncerta su: Simfonija broj 7 Ludviga van Betovena i „Fantastična simfonija“ Hektora Berlioza.

Kruna početka trocifrene rođendanske proslave BGF, kako se juče čulo, biće besplatni koncert na otvorenom 2. jula u novobeogradskom bloku 13. Filharmoničaima će dirigovati Gabrijel Felc, a na programu je konačno čuvena Diznijeva fantazija, koja je 2019. tri puta odlagana zbog vremenskih (ne) prilika u Beogradu.

– Osnovana 1923, Beogradska filharmonija je tokom prvih sto godina burne istorije prolazila mnoge uspone i padova: od skromnih početaka kada je grupa muzičkih entuzijasta na čelu sa Stevanom Hristićem održala prvi filharmonijski koncert, pa do grandioznog ansambla svetske klase i najuspešnije institucije kulture u zemlji i regionu. U drugih sto godina Filharmonija ulazi sa nadom u bolje sutra, na korak do nove kuće, dvorane Beogradske filharmonije, na čijoj se izgradnji u bloku 13 na Novom Beogradu, intenzivno radi zahvaljujući viziji, životnom i profesionalnom snu Ivana Tasovca – naglasila je Jelena Milašinović.

O sledećoj sezoni pod simbiličnim nazivom „ZAuVEK“ govorio je šef-dirigent BGF Gabrijel Felc, naglasivši da mu je čast što je već sedam sezona na čelu ovog orkestra koji je „kulturno blago Beograda i Srbije i zaslužuje podršku sa svih nivoima“.

Novu sezonu, od 25 koncereta u drugoj polovini 2023. i prvoj polovini 2024. Felc i filharmoničari zajedno sa mecosopranom Viktorjom Masi, Akademskim horom Kolegijum muzikum i Dečijim horom „Kolibri“ otvoriće Trećom sifomijom Gustava Malera na koncertu „Za Tasu“.

– Od kako sam došao u BGF, želeo sam da se u Beogradu izvedem jedno veliko delo, to će 19. januara 2024. biti Misa u ha molu Johana Sebastiana Baha, a gost će biti čuveni Češki filharmonijski hor iz Brna. Filharmonija je ove sezone prvi put svirala celu operu – Pučnijevu „Tosku“, u sledećoj sezoni 7. juna to će biti Pučinijeva „Madam Bareflaj“. Prošlogodišnji marataon na kome smo u Novom Sadu i Dortmundu izveli sve Betovenove simfonije u jednom danu pokazao se kao super ideja, zbog čega ćemo u novoj sezoni imati mini festvale – sve Rahmanjnove koncerte za klavir i orkestar BGF izvešće 15. decembra zajedno sa pijanstkinjama: Mari-Anž Guči, Olgom Šeps i Anom Fedorovom. Prvi put u svetu 5. aprila 2024. BGF će izvesti i sve četiri Bramsove simfonije – istakao je Gabrijel Felc najaviši i gostvanje BGF u Beču, Visbadenu, Štutgart Nemačkoj od 4. do 10. novembra.

Zajedno sa Felcom program za sezonu „ZAuVEK“ osmislile su Danica Maksimović i Asja Radonjić.

O svom muzičkom i radnom iskustvu u BGF govorili su koncertmajstor Miroslav Pavlović, koji je već tri decenije u Filharmoniji, kao i prvi hornista Nikola Ćirić, ocenivši da je to „više od posla“.

– Dok gasimo svećice na stotom rođendanu želim da u vremenu koje dolazi ne ugasimo plam BGF, već da novim generacijama ostavimo plamen ljubavi i energije sa kojim mi danas sviramo – poručio je Nikola Ćirić.

BGF danas važi za najbolji orkestar u regionu, a prema nekim muzičkim listama nalazi se i među prvih deset na filhamonija u svetu.

Ulaznice

Poklon ulaznice za rođendanski koncert 13. juna publika će moći da preuzme od 5. juna na blagajni BGF.

Karte za gala koncert 20. juna moći će da se kupe na istom mestu i onlajn, rečeno je juče na koferenciji za novinare u BGF.

 

Mehta i „Otvoreni Balkan“

Maestro Zubin Mehta prvi put sa BFG nastupio je pre 65 godina, na samom početku svoje dirigenske karijere.

Do sada su osam puta nastupali zajedno.

On je i počasni predsednik Fonda BGF koji nosi njegovo ime i u velikoj meri podržava i pomaže rad ovog beogradskog orkestra.

„Jedan od najvećih dirigenata današnjice i najznačajniji prijatelj BGF, dokazani je autoritet u iniciranju izgradnje mostova između različitih kultura. Svojom jedinstvenom energijom i vizijom, doprineo je rušenju brojnih barijera koristeći snagu muzike. Maestro Mehta je sa velikim entuzijazmom podržao inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a zajedno sa BGF prirediće vrhunske muzičke događaje za publiku ovih zemalja“, kažu u BGF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari