Golden Globe AwardsFoto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Holivudsko udruženje stranih novinara (Hollywood Foreign Press Association – HFPA), koje 78 godina dodeljuje Zlatni globus, jednu od najprestižnijih i najglamuroznijih nagrada posle Oskara, pred 79. ceremoniju koja je zakazana 9. januara 2022, našlo se na udaru američke javnosti, i već mesecima mu se upućuju brojne kritike.

U žiriju HFPA nema raznolikosti i Zlatni globus gubi kredibilitet, kako se ističe u jednoj od glavnih optužbi, jer od čak 87 članova ovog udruženja niko nije Afroamerikanac, o pobednicima odlučuju uglavnom belci, pa se ova nagrada može nazvati i “Beli globus”.

Pod uticajem serija ovih žestokih polemika, kritika i kontroverzi, TV mreža NBC koja je već decenijama tradicionalno uključena u dodelu nagrade, saopštila je da 79. ceremonija neće imati televizijski prenos, i ukoliko ostane na toj odluci, to će se dogoditi prvi put od kada manifestacija Zlatni globus postoji.

A onda se, vrlo agresivnom kampanjom, oglasilo i više od stotinu PR kompanija iz Holivuda, optužujući HFPA za diskriminaciju i korupciju, ali i sa molbom upućenom NBC da promeni svoju odluku, i da se ovaj šou zlatnog Holivuda ipak gleda u direktnom TV prenosu.

Uprkos ovom užarenom frontu, HFPA je pre nekoliko dana objavio nominacije za 79. Zlatni globus, a čast da ih saopšti javnosti, kako je sam izjavio, pripala je svetski slavnom crnom reperu Snupu Dogu, koji je rekao da se “loži” na film gotovo isto koliko i na muziku.

Bilo TV prenosa ili ne, u trku za Zlatni globus 2021, sa čak sedam nominacija u najvažnijim kategorijama (najbolji film, režija, scenario, glavni glumac, glumica…), ušli su autobiografska drama “Belfast” ser Keneta Brane, i vestern “Moć psa” Džejn Kempion.
U kategoriji dramskih ostvarenja nominovani su i filmovi “Dina”, “Kralj Ričard: Prednost u igri”, “CODA”, a u kategoriji komedije ili mjuzikla 79. Zlatni globus “jure” „Sirano“ (“Cyrano”), „Ne gledaj gore“ (“Don’t Look Up”), “Licorice Pizza”, “Tick, Tick… Boom!”, i „Priča sa zapadne strane“.

Pored Keneta Brane i Džejn Kempion, što je očekivano, kako pišu američki mediji, za najboljeg reditelja takmiče se i Megi Džilenhal (“Izgubljena ćerka”), Stiven Spilberg (“Priča sa zapadne strane”), i Deni Vilnev (“Dina”), a dobitnik Zlatnog globusa za najboljeg glavnog glumca u drami bira se između Denzela Vošingtona („Magbetova tragedija“), Havijera Bardema (“Biti Rikardos”), Maheršala Alija („Labudova pesma“), Benedikta Kamberbeča („Moć psa“), i Vilija Smita („Kralj Ričard“).

U kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu nominovani su Leonardo Dikaprio (“Ne gledaj gore!”), Piter Dinklidž (“Cyrano”), Endrju Garfild (“Tick, Tick… Boom!”), Kuper Hofman (“Licorice Pizza”), i Entoni Ramos (“In the Heights”).

I nominacije za najbolju glumicu u drami, kao i u svim drugim kategorijama, ove godine nisu iznenađenje, kako komentarišu američki mediji – za Zlatni globus u 2021. u “ringu” su Džesika Čestejn (“Oči Temi Fej”), Olivija Kolman („Izgubljena ćerka“), Nikol Kidman („Biti Rikardos“), Lejdi Gaga („Gučijevi“), i Kristen Stjuart („Spenser“), a u kategoriji komedije i mjuzikla Marion Kotijar („Annette“), Alana Haim (“Licorice Pizza”), Dženifer Lorens (“Ne gledaj gore!”), Ema Stoun (“Kruela”), i Rejčel Zegler („Priča sa zapadne strane“).

Sa čak pet nominacija, favorit za Zlatni globus za najbolju TV seriju su “Naslednici”, a prate ih “Jutarnji šou” i “Ted Laso” (4), kao i “Dopesick”, “The Great”, “Hacks”, “Sluškinja”, “Samo ubistva u zgradi”, “Pose” i “Squid Game”.

I mada mnoge poznate ličnosti već mesecima najavljuju bojkot 79. Zlatnog globusa, i teško je prognozirati da li će glamuroznu ceremoniju dodele koja je do sada tradicionalno okupljala ceo Holivud, i bila svojevrsni uvod u dodelu Oskara, svet ipak gledati 9. januara u TV prenosu, neki od članova HFPA su izjavili da će se laureati svakako znati, i da će 79. događaj bio upriličen, makar i na – konferenciji za štampu!

Reforme pod pritiskom

Višemesečne kritike koje potresaju 79. Zlatni globus proizišle su iz izveštaja „Los Angeles Timesa“, koji je otkrio da HFPA već dvadeset godina nije dobio nijednog novog “crnog člana”, pa je ovo udruženje pre nekoliko dana objavilo da su uveli niz reformi kako bi poboljšali reprezentantivnost i pokušali da smire polemiku.

NBC je, međutim, u saopštenju naveo da „promena tih razmera zahteva vreme i rad, i da prema tome neće prenositi ceremoniju Zlatnih globusa 2022. godine”, i izrazio nadu da će se u tu manifestaciju ponovo uključiti u januaru 2023, ako organizatori sprovedu svoje reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari