Laura Poitrasfoto EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Dok su kritičari, producenti i kladionice do poslednjeg trenutka spekulisali koja će rediteljska zvezda poneti Zlatnog lava za najbolji film sa 79. festivala u Veneciji, iz potpuno autsajderske pozicije trijumfovala je Laura Poitras, rediteljka dokumentarnog filma „Sva lepota i krvoproliće“, inače nezavisna američka novinarka koja se bavi istraživačkim novinarstvom.

Prema izveštajima kritičara „Verajetija“, za glavnu nagradu na najstarijem festivalu u svetu koji je i svojevrsna najava za nagradu Oskar, već su bili „viđeni“ filmovi „The Banshees of Inisherin“ Martina Mekdone, za koji su ovacije posle premijere trajale čitavih 13 minuta, „Kit“ Darena Aronofskog sa Brendanom Frejzerom u glavnoj ulozi, koji se pred kamarema rasplakao od sreće posle desetominutnih aplauza, „Sin“ Florijana Zelena, „Bones and All“ („I kosti i sve“) Luka Gvadanjina.

Žiri na čelu sa mega zvezdom, glumicom Džulijan Mur, iznenadio je i dodelom Srebrnog lava za najbolji film, koji je pripao debitantskom igranom ostvarenju, drami „Saint Omer“ francuske rediteljke Alis Diop, poznate kao autorke brojnih dokumentarnih filmova.

Veliki italijanski sineasta Luka Gvadanjini na 79. Mostri poneo je Srebrnog lava za režiju, a njegov film „Bones and All“ („I kosti i sve“), prvi koji je snimio u Americi, bio je ove godine jedan od najiščekivanijih u Veneciji – dramatična priča o siromašnim ljubavnicima koji postaju kanibali, u kojoj Timoti Šalame i Tejlor Rasel igraju glavne junake.

Specijalnu nagradu žiri je dodelio filmu „Nema medveda“ Džafara Panahija, slavnog iranskog reditelja, koji se zbog javnih kritika protiv režima svoje zemlje od jula ove godine nalazi na izdržavanju šestogodišnje zatvorske kazne.

Ono što je bilo očekivano iz izveštaja medija koji su pratili ovogodišnji festival, Kup Volpi za najbolju žensku ulogu osvojila je Kejt Blanšet, u troiposatnom ostvarenju „Tar“ Toda Filda, iako ovaj film nije dobio baš sjajne recenzije.
Ipak, holivudska ikona oduševila je kritičare i publiku, kao i žiri, likom Lidije Tar, slavne kompozitorke i prve žene – dirigentkinje nemačkog simfonijskog orkestra u istoriji, koju uprkos uspesima i pobedama koje je osvojila u rigoroznom svetu muškaraca, počinju da proganjaju intimne „utvare“.

Mnogo pohvala i sjajne kritike u Veneciji dobila je i Ana de Armas, za ulogu Metrilin Monro u filmu „Blonde“ Endrjua Dominika, koji iznova oživljava životnu dramu mitske glumice, tačno šezdeset godina posle njene smrti. I mada je tokom spekulisanja o pobednicima 79. Mostre i Ana de Armas „viđena“ sa nagradom za najbolju glumicu, Kejt Blanšet je i u novom filmu bila briljantna.

Iznenađenja na upravo završenoj Veneciji nije bilo ni u katogoriji najbolje muške uloge – Kup Volpi osvojio je Kolin Farel, koji je trijumfovao u irskoj tragikomediji „The Banshees of Inisherin“ Martina Mekdone, i koga krtičari „Verajetija“ u svojim tekstovima uskoro vide i sa prvim Oskarom u karijeri.

Iza Farela su ostali Brendan Frejzer, iako je u filmu „Kit“ ostvario „ulogu koju je teško prevazići“, kako su ocenili neki kritičari, i Hju Džekman, koji je takođe bio u konkurenciji za Kup Volpi.

U sali Grande, posle premijerne projekcije filma „Sin“, drugog dela trilogije reditelja Florijana Zelera (prvi deo, „Otac“, ovenčan je Oskarom), Džekman je za ulogu u ovom filmu bio nagrađen višeminutnim ovacijama publike.
Nagrada „Marčelo Mastrojani“ za najboljeg mladog glumca/glumicu, pripala je Tejlor Rasel, za ulogu kanibalke u drami „Bones and All“ („I kosti i sve“) Luka Gvadanjina.

Pored Džiljan Mur, o najboljim ostvarenjima u konkurenciji 23 filma iz sveta, koji su ove godine prikazani u glavnom takmičarskom programu, odlučivali su francuska rediteljka Odre Divan, iranska glumica Lejla Hatami, reditelji Mariano Kon, Rodrigo Sorogojen i Leonardo Di Kostanco, i nobelovac, pisac Kazuo Išiguro.

Jedan od najprestižnijih i najglamuroznijih svetskih festivala, čijim su crvenim tepihom od 31. avgusta do 10. septembra prošli i Katrin Denev, Pol Šreder, Oliver Stoun, Penelope Kruz, Kristof Valc, Vilijem Defo, Endrju Dominik, Alehandro Injaritu, Lora Dern, Džesika Harper, Brendan Gleson, Olivija Vajld, Tilda Svinton, Adam Drajver, Greta Gervig, Lars Ajdinger, Volter Hil, Paolo Vizi…, ostaće upamćen i po tome što je, prvi put u svojoj istoriji, otvoren filmom u produkciji Netfliksa, crnom komedijom „White Noise“ Noe Bumbaha.

Specijalna nagrada Olgi Košarić, montažerki filma „Da li ste videli ovu ženu?“

U prestižnoj selekciji Međunarodna nedelja kritike (Settimana Internazionale della Critica), zvaničnog takmičarskog programa Venecijanskog festivala, Olga Košarić, montažerka srpskog igranog filma „Da li ste videli ovu ženu?“ osvojila je Specijalnu nagradu.

Prvo ostvarenje naših reditelja i scenarista Dušana Zorića i Matije Gluščevića, u okviru selekcije Settimana Internazionale della Critica, bilo je u konkurenciji sedam debitantskih filmova iz celog sveta, i ovo visoko priznanje Olgi Košarić je dodeljeno u kategoriji umetnika do 40 godina.

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ snimljen je kao srpsko – hrvatska koprodukcija, a njegova uzvudljiva priča prati tri života jedne sredovečne žene koja na različite načine pokušava da „iskoči iz svoje kože“ i promeni tok života.
Glavnu junakinju igra hrvatska glumica Ksenija Marinković, a u glumačkoj ekipi su i Boris Isaković, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić…

U ovom filmu legendarni glumac Vlasta Velisavljević ostvario je poslednju ulogu na velikom platnu
„Da li ste videli ovu ženu“ producirala je Čarna Vučinić (Non-Aligned Films), u saradnji sa RTS, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi Film, uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari