Nakon što je u centru grada oboreno nekoliko vitrina u kojima je NVO Književna zajednica „Borisav Stanković“ prodavala svoja izdanja, urednik ove organizacije to je proglasio „napadom na njega i njegovu ličnost“. Policija je konstatovala da ni jedna knjiga nije ukradena, i da je pričinjena manja materijalna šteta. Policijski izvori su naveli da je reč o uličnoj tuči grupe mladića, te da vitrine nisu bile „meta napada“ već kolateralna šteta.


Sličnu izjavu književnik Mihailović dao je i s jeseni kada je grupa vandala sa postamenta oborila spomenik piscu Borisava Stankoviću u gradskom parku. Zašto Miroslav Cera Mihailović, smatra sebe „ugroženim i na meti vandala i nekih političkih stranaka“, od kojih traži već mesecima spas i pribežište u delu kulturne javnosti Srbije? On je na nekoliko konferencija za novinare pokazao potpise više književnika i akademika iz Beograda koji mu pružaju podršku u „progonu koji nad njim vrši lokalna vlast“. U jednim lokalnim nedeljnim novinama objavljena je, uz tekst o navodnoj harangi lokalne vlasti protiv KZ „Borisav Stanković“, i slika Miroslava Mihailovića sa predsednikom Borisom Tadićem. Inače, Mihailović vodi nekoliko sudskih sporova protiv novinara iz nedeljnika „Novine Vranjske“, kao i protiv ove redakcije.

– Reč je o odluci Gradskog veća Vranja da zbog netransparentnog rada i nepodnošenja validne finansijske dokumentacije o trošenju sredstava iz budžeta za aktivnosti Grada, uključujući i „Borinu nedelju“ koju je organizovala KZ „Borisav Stanković“, preuzme ingerencije nad ovom manifestacijom. Uz to, Mihailoviću je naloženo da se iseli iz Pribojčića kuće s tim da mu se za aktivnosti njegove NVO obezbedi adekvatan prostor na drugoj lokaciji – pojašnjava za Danas Zoran Najdić, gradski većnik zadužen za kulturu i informisanje iz DS-a na koje je Mihailović najviše kivan.

– Mi ćemo se držati i u ovom slučaju slova zakona od koga niko, pa ni gospodin Mihailović neće biti izuzet – rekao je za naš list potpredsednik SO Vranje Zoran Antić iz redova SPS. Sličan stav ima narodni poslanik Goran Stefanović (DS) koji navodi da „niko ne može trajno da računa na korišćenje budžetskih sredstava a da za to iz samo svojih razloga ne želi da podnese valjanu finansijsku dokumentaciju već izveštaje na jednoj stranici papira i da time maše praveći sebe žrtvom“.

Izdavač i predsednik Udruženja književnika Vranja (UKV) Zoran S. Nikolić u konkretnom slučaju rušenja vitrina sa knjigama u centru Vranja kaže: „Ti koji su to uradili niti znaju Boru, niti su pročitali „Koštanu“ niti „Nečistu krv“, a još manje znaju o slučaju Mihailovićevog spora sa lokalnom vlašću. To su jednostavno nesocijalni tipovi u još lošijem socijalnom miljeu“.

Gradska vlast u Vranju već je raspisala Konkurs za književnu nagradu „Borisav Stanković“ koja će ove godine biti po 45. put organizovana. Formiran je organizacioni odbor i Umetnički savet, kao i žiri koji će dodeliti nagradu za najbolje prozno delo u 2010. godini. Otuda je kulturna javnost u Vranju pomalo umorna od kontinuirane (zlo)upotrebe lika i dela Borisava Stankovića.

Vanredna sednica Gradskog veća

Nakon najave Miroslava Cere Mihailovića, urednika u NVO Književna zajednica „Borisav Stanković“, a koju se preneli neki beogradski mediji, o tome da će biti organizovana paralelna „Borina nedelja“, Zoran Najdić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje rekao je za Danas da će „tim povodom zatražiti održavanje vanredne sednice gradske vlade“.

– Ukazujem da je Grad raskinuo Ugovor sa Književnom zajednicom o organizaciji „Borine nedelje“ pa je u najmanju ruku čudno da neko sada preuzima na sebe pravo da on mimo gradske vlasti pravi nekakvu „privatnu manifestaciju“ zloupotrebljavajući ugledna imena iz kulturne javnosti Srbije – rekao je Najdić.

Iz Književne zajednice su objavili da je na čelu Organizacionog odbora „paralelne“ „Borine nedelje“ akademik Dragoslav Mihailović, te da se očekuje finansijska podrška Ministarstva kulture Srbije, kome su se za pomoć ujedno obratili i iz Gradske uprave Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari