Zoran Kesić među 30 javnih ličnosti koje pozivaju na glasanje: Samo olovka Srbina spasava 1Zoran Kesić Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

– Potpisao sam zato što se i lično i kao deo emisije „24 minuta“ zalažem za povratak moći u ruke građana – kaže Zoran Kesić za Danas, odgovarajući na pitanje zašto je stavio svoj potpis na listu grupe od 30 javnih ličnosti koji pozivaju građanke i građane Srbije da izađu na izbore i glasaju.

Prema njegovim rečima ovaj čin je važan jer nas oslobađa straha i čini da možemo da preuzmemo kontrolu nad vlastitim životom.

– Sviđa mi se ideja da vlast počne da se plaši građana, umesto da se narod plaši vlasti. Čega i koga da se plašimo? Naših podređenih? Onih kojima smo mi našim glasovima (i neglasanjem) dali mandat? Treba li da se plašimo kukavica  koje svaki kritički medij defamiraju kao „izdajnicki“ ili „plaćenicki“ i koji se lažno predstavljaju kao predstavnici svih građana, a zapravo su čuvari svojih dupeta u foteljama i zaštitnici svojih (i porodičnih) unosnih biznisa. Takođe, ali ne i manje bitno, treba li da..čekamo da nas opozicija povede? Jel zavisimo od njihove energije i talenta za pokretanjem masa? Šta ako tog talenta nema? Pa onda ostajemo samo mi, građani sa pravom glasa, ljudi sa sopstvenom saveđću i mogućnošću da se ljubazno zahvalimo svima koji bi „da nas vode“. I da, za promenu,  povedemo mi njih. Ajte s nama. Probamo. Ako ne valja, probaćemo nešto drugo. Samo olovka Srbina spasava! – poručuje Zoran Kesić.

Na listi potpisnika su akademici, književnici, profesori, muzičari, novinari, borci protiv korupcije i kriminala i druge javne ličnosti. Grupa je u svom pozivu podsetila na reči dobitnika  Nobelove nagrade, portugalskog  književnika Žoze Saramaga koji je izjavio da „mi kao građani, imamo obavezu da delujemo i učestvujemo i da je građanin taj koji stvara promene“.

Ako sebi postavite pitanje „zašto bih se zamarao glasanjem, imajte na umu da ste učinili nešto čemu se svaki neprijatelj demokratije raduje. Jedan po jedan građanin sa ovim mislima i demokratija umire.

Istina je da mi svi pojedino oblikujemo svet u kome živimo. Nemojmo se odreći tog prava i na taj način prepustiti drugima da odlučuju umesto nas, navodi se u pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari