Zrenjanin domaćin 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine 1Predstava "Semper idem" Foto: NP Sombor

Zrenjanin i pozorište „Toša Jovanović“ domaćini su 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine od 19. do 26. aprila.

Ceremonija svečanog otvaranja kao i prva takmičarska predstava biće održani u Zrenjaninu, dok će ostale predstave biti igrane u matičnim pozorištima saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije. Festival u svojoj slekciji, dramaturgiji i sadržaju nije menjan u odnosu na koncept koji je određen tokom protekle godine, kada je njegovo jubilarno održavanje odloženo zbog epidemije, objasnio je u ime organizatora predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine Valentin Vencel.

-Pozorište u ljudskoj cuvilizaciji traje više od 3000 godina tako da jedno odlaganje ne znači mnogo. Publika će sada moći da pogleda odabrane predstave, predstavićemo i publikaciju o 70 godina festivala tako da će javnost imati uvid u bogati život naših pozorišta. Zanimljivo je da je Zrenjanin od osnivanja ove nastarije pozorišne smotre u zemlji čak 24 puta bio naš domaćin. Svojim angažovanjem, privrženošću pozorišnoj umetnosti stekao je istorijsko pravo da i ubuduće bude domaćin najstarijeg festivala u zemlji – naveo je Valentin Vencel.

Tim povodom u zrenjaninskom pozorištu danas je potpisan ugovor o medijskom sponzorstvu sa kompanijom Gomex, koja je pokrovitelj zrenjaninskog pozorišta i sponzor festivala.

Menadžer Gomex-a Dragan Ranisavljević naveo je da već deset godina traje saradnja njihove kompanije sa pozorištem, dok je v.d. direktor NP „Toša Jovanović“ Dejan Karlečik istakao da je velika čast i odgvornost biti domaćin najstarijeg pozorišnog festivala u zemlji. Ispred lokalne samouprave organizatorima festivala dobrodošlicu je poželeo zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Na programu festivala koji nosi naziv “Epsko i dramsko”, prema odluci selektora Slobodana Savića, je sedam dramskih ostvarenja, predstava somborskog pozorišta “Semper idem” u režiji Gorčina Stojanoviča”, zrenjaninska predstava “Gospodin Mokinpot” u režiji Ljuboslava Majere, predstava SNP “Travnička hronika” u režiji Nikite Milivojevića, predstava pozorišta Kostolanji Deže “Gustav je kriv za sve” u režiji Kokana Mladenovića, “Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta, u režiji Dejana Projkovskog, predstava vršačkog pozorišta “Ujka Vanja” u režiji Andreja Nosova I “Radnička hronika” NP Subotica u režiji Veljka Mićunovića.

U takmičarskom program su i dečije predstave “Tri musketara” Dečijeg pozorišta u Subotici, u režiji Predraga Štrbca, kao i njihova predstava “Pozorištu s ljubavlju” u režiji Bonjo Lungova iKonstantina Karakostova. Tu su još dve dečije predstave, “Divljožder” zrenjaninskog pozorišta, u režiji Jovana Carana i “Nemušti jezik” vršačkog pozorišta u režiji Jovana Grujića.

U žiriju 70. Festivala PPV su dramaturškinja Vida Ognjenović, scenograf Miodrag Tabački i profesor Predrag Momčilović. Sve informacije o festivalu biće dostupne na sajtu zrenjaninskog pozorišta, koje će objavljivati dnevnik festivala. Pokrovitelj festivala je grad Zrenjanin, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari