Narodna biblioteka Srbije obeležiće danas i sutra, 180 godina postojanja, saopštio je juče na konferenciji za štampu direktor ove ustanove Dejan Ristić. Prema njegovim rečima, program jubileja, inače najznačajnijeg u 2012. godini, otpočet je izložbom „Srbija na karti Evrope i sveta“, koja je otvorena na Dan državnosti 15. februara, i trajaće tokom cele godine, dok će se centralna manifestacija održati tokom ova dva dana.


– Čitav niz događaja, izložbi, projekata, biće organizovan tokom cele godine u kojoj slavimo ovaj jubilej, ali će centralni segment proslave biti upriličen 27. i 28. na rođendan biblioteke. Trudili smo se da jubilej bude proslava koja će ovu ustanovu, koja je najstarija i najuglednija institucija osnovana na teritoriji Srbije, ispuniti gostima – objasnio je Ristić.

Program će početi potpisivanjem protokola o saradnji sa Arhivom Srbije i Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu u utorak u 10 sati, budući da će ovaj sporazum doprineti razvoju ovih kulturnih ustanova kroz razmenu stručnjaka i zajedničke delatnosti. Nakon toga, program će obuhvatati brojna predavanja i radionice za koje već sada, kako kaže Ristić, postoji velika zainteresovanost.

– Deo programa su: radionica „Oživljeni rukopis“ koja će omogućiti svim posetiocima da obiđu Odeljenje za konzervaciju i restauraciju i sami učestvuju u ovom procesu, predavanje književnice i predsednice Upravnog odbora biblioteke Svetlane Velmar Janković o Beogradu i Srbiji 1832. godine, kao i čajanku koju priprema fond „Muzikalija“, gde će posetioci uz čaj slušati najstarije ploče izrađene u Srbiji na starom gramofonu. Prvi dan proslave završiće se koncertom Pevačkog društva „Mokranjac“ u velikom predvorju centralne čitaonice – rekao je Ristić ističući da je namera ove ustanove da obnovi muzički program koji bi se kasnije, kada to vremenski uslovi budu dozvolili, održavao na Svetosavskom platou. Takođe, on je napomenuo da će pojedine radionice postati redovan deo programa Narodne biblioteke.

Centralni događaj zakazan je za utorak, 28. februar, u 11 sati, kada će svečana proslava biti propraćena oglašavanjem velikih zvona sa Hrama Svetog Save.

Na ovoj svečanosti biće dodeljena i nagrada Narodne biblioteke Srbije za najbolju među najčitanijim knjigama u prethodnoj godini.

– U velikom predvorju centralne čitaonice posetioci će moći da pogledaju najstariju knjigu koju čuva Narodna biblioteka „Beogradski parimejnik“ iz prve četvrtine XIV veka. Celokupan program biće završen svečanim koncertom orkestra „Metamorfozis“ od 18 sati – kazao je Ristić.

Dečja Narodna biblioteka

Prva aktivnost u okviru novog programa „Dečja Narodna biblioteka“ zakazan je za sutra u 10.30, kada će više od 300 mališana iz beogradskih osnovnih škola (od prvog do petog razreda) učiti o nastajanju pesme i romana od Ljubivoja Ršumovića i Uroša Petrovića. Prema Ristićevim rečima, cilj ovog programa je da deca postanu poštovaoci knjige i nacionalne biblioteke, budući da će, kako istraživanja pokazuju, većini ovo biti prva poseta jednoj kulturnoj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari