Agim Bahtiri Foto youtube

Na njegovu izjavu reagovao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, istakavši da su „Srbi na Kosovu sa najvećom ozbiljnošću i zabrinutošću primili najnovije pretnje ratom“.

Bahtiri, koji slovi za „jastreba“ kada je reč o stavovima prema Srbima na Kosovu, nedavno je pokrenuo inicijativu za ujedinjenje opština Severna i Južna Mitrovica, koju je potpisalo oko 15.000 kosovskih Albanaca. Takav korak preduzeo je nakon što su predsednici većinski srpskih opština na severu Kosova podneli ostavku, kao odgovor na odluku Prištine da uvede takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH. „Modus“ ujedinjenja bio bi izmena kosovskog Zakona o administrativnim granicama opština. Kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave i premijer Ramuš Haradinaj odbacili su Bahtirijev predlog kao nezakonit.

U zvaničnoj biografiji Agima Bahtirija navodi se da je rođen 15. marta 1960. godine u Kosovskoj Mitrovici. Kako se naglašava, u februaru 1993. preselio se u Holandiju „zbog teške situacije na Kosovu“. U Holandiji je stekao obrazovanje iz oblasti menadžmenta i zaposlio se u kompaniji Laura Special, kao menadžer marketinga, a radio je i u kompaniji Green Champs, kao menadžer nabavke i prodaje. Nakon tri godine rada u kompaniji Green Champs pokrenuo je sopstveni biznis, sa korejskim i francuskim partnerima, pa je 2007. osnovao kompaniju Green Mushroom Farm, „kao zajedničko ulaganje kompanija Greenco iz Južne Koreje i Sofiprim iz Francuske – u svojstvu akcionara i partnera“. Na sajtu te firme navodi se da „izvozi pečurke na evropska tržišta“.

„Kormilo“ Južne Mitrovice preuzeo je 2013. godine, kada je pobedio na lokalnim izborima kao kandidat Alijanse za novo Kosovo (AKR), čiji je potpredsednik. Na toj funkciji ostao je i posle lokalnih izbora 2017. Oženjen je i ima šestoro dece – četiri sina i dve kćerke. Pored albanskog, govori srpski i holandski i služi se nemačkim i engleskim.

Povezani tekstovi