Foto: EPA-EFE/ MARIO GUZMAN

On se, naime, na sastanak sa sada odlazećim liderom zemlje Enrikeom Penjom Nijetom u Nacionalnoj palati u srcu Meksiko Sitija dovezao u običnom automobilu, spuštenih stakala i bez (ili bar ne vidljive) pratnje obezbeđenja. Auto su opkolili kamermani na motociklima, a jedan od novinara je čak uspeo da na otvorenom prozoru uradi mini intervju s predsednikom. Upitan kako ne strahuje za svoju bezbednost, naročito ako se ima u vidu da nasilje nije retkost na ulicama meksičkog grada, samo je kratko odgovorio: „Narod će me zaštiti.“

Ovakav njegov ležeran nastup u javnosti mnogi komentarišu kao obeležje novog stila vladanja, što ne treba da čudi, budući da je Obrador obećao da će generalno „radikalno transformisati državu“ i uhvatiti se u koštac sa „đavolom“, zvanim korupcija. U javnosti poznat kao „Almo“, po početnim slovima punog imena, takođe je najavio poštovanje građanskih prava i slobode, istakavši da nikada neće uspostaviti diktaturu, ni otvorenu, ni skrivenu. Lider koalicije od tri stranke s levičarskim Nacionalnim pokretom za regeneraciju na čelu, koji je osnovao pre četiri godine, iz trećeg pokušaja je sa 53 odsto glasova smenio (kandidovao se i 2006. i 2016.) konzervativce koji su bili gotovo sto godina na vlasti. NJegovi rivali izražavaju strahove da bi svojim levičarskim stavovima od Meksika mogao da napravi „novu Venecuelu“, upozoravajući da s pokojnim venecuelanskim predsednikom Ugom Čavesom deli sklonost eksproprijaciji i autoritarni pristup, što on negira.

Kao gradonačelnik Meksiko Sitija je pre gotovo 20 godina dobio brojna priznanja za svoje programe za podsticanje blagostanja. Renovirao je uži centar grada i brojne turističke atrakcije.

Vatreni je kritičar Donalda Trampa. NJegovu politiku prema imigrantima smatra „neodgovornom“ i „rasističkom“, ali je izrazio želju za „prijateljstvom i poštovanjem“ sa SAD.

Andres Manuel Lopez Obrador rođen je 1953. u meksičkoj trgovačkoj porodici. Po obrazovanju je politikolog. Oženjen je bivšom novinarkom Beatris Muler s kojom ima sina. Iz prvog braka sa suprugom koja je umrla 2003. ima tri sina. Slobodno vreme provodi u svojoj vikendici okruženoj šumom u južnoj državi Čipas. Jedan od dobrih prijatelja mu je lider britanske opozicije DŽeremi Korbin. LJubitelj je bejzbola.