Ben Stiler: Komičar sa ruskom zabranom 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

– Vi ste moj heroj – rekao je holivudski glumac, komičar i reditelj Ben Stiler ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom kada ga je posetio kao ambasador dobre volje Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice. Sreo se i sa ljudima koji su bili prinuđeni da beže pred ruskom invazijom i obišao okupirana naselja u Kijevu, a potom na svom Instagram profilu sumirao svoje utiske u nekoliko rečenica: „Srećem ljude koji su pogođeni ratom i čujem kako im je promenio živote. Rat i nasilje razaraju ljude širom sveta.

Niko ne bira da napusti svoje domove. Traženje sigurnosti je pravo i treba ga poštovati za svaku osobu“, naveo je Stiler, koji se sada kao otvoreni kritičar ruske invazije našao na listi među 25 Amerikanaca kojima je trajno zabranjen ulazak u Rusiju.

U isto vreme banovan je i njegov kolega Šon Pen, koji ima nešto radikalnije stavove budući da je razmišljao o pridruživanju ukrajinskim snagama u borbi protiv Rusije.

Što se tiče Stilerove karijere, jednom je sam primetio da ko zna čime bi se bavio da su njegovi roditelji bili vodoinstalateri, međutim kako su oni legendarni komičari DŽeri Stiler i En Mer, biće da je od njih nasledio talenat, a moguće da nije bez značaja ni što je stasavao među zvezdama.

Još kao veoma mlad sa svojom „super osmicom“ pravio je kratke filmove jednostavnih zapleta u kojim bi se neko uvek dočepao njega, stidljivog, nespretnog Stilera, a potom bi se on osvetio. Ovu, uslovno rečeno, frustraciju i želju za osvetom prema popularnima i zgodnima Stiler je rešio na kreativan način kao reditelj kultnog ostvarenja „Reality Bites“, koje među pripadnicima generacije „X“ uživa status filmskog klasika.

Stiler je imao i solidan staž u pozorištu, a na velikom ekranu debitovao je u Spilbergovom ostvarenju „Carstvo sunca“. Već tada je pokazao da će se njegova karijera razvijati u više pravaca. Posle svog rediteljskog prvenca za MTV dobio je satiričnu emisiju na ovoj televiziji.

Često glumi karaktere koji se zadese u neprikladnim situacijama, a zanimljivo je da je svoj talenat za humor usmerio i prema Tomu Kruzu, čiji je veliki obožavalac, napravivši nekoliko impresivnih parodija na račun blokbastera u kojima je ova ikona Holivuda igrala.

Čini se prilično iskrenim i kada komentariše vlastitu profesiju kao recimo kada kaže da većina glumaca ima neverovatno veliki ego, ali da su takođe neverovatno nesigurni.

– To je loša kombinacija. I sam spadam u ovu grupu. Iz bilo kojih psiholoških razloga želimo i treba nam odobrenje od svih u univerzumu, iako takođe mislimo da smo potpuno nedostojni toga – konstatovao je Stiler.

Rođen je 30. novembra 1965. godine u NJujorku. U braku je s glumicom Kristinom Tejlor. Imaju dvoje dece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.