Foto: Fonet AP

Glumcu je suđeno za drogiranje i zlostavljanje svoje nekadašnje prijateljice Andree Konstand 2004. godine. Ovo je, inače, drugo suđenje Kozbiju zbog optužbi za seksualni napad, pošto prethodni put, 2017. godine, porota nije uspela da donese odluku.

Konstand je samo jedna od 60 žena koje su tokom pet decenija optuživale Kozbija za silovanje ili seksualno zlostavljanje. Sve ostale optužbe smatraju se zastarelim da bi se vodio krivični proces. Ipak, kako pišu američki mediji, svaka od njihovih priča je vrlo slična. Kozbi bi ih drogirao tako što bi im ubacio nešto u piće ili im ponudio neki lek, i kasnije silovao ili napastvovao dok su žene bile bez svesti. Prva svedočenja o ovakvom ponašanju čuvenog tvorca „Kozbi šoua“ datiraju još od početka 1960-ih, kada je komičar počeo da stiče slavu i novac. Uglavnom je reč o njegovim prijateljicama i koleginicama, od kojih su neke čak bile maloletne u vreme napada.

Zanimljivo je da američki mediji ocenjuje da je reč o odlučujućoj pobedi tužilaštva tokom jednog od prvih suđenja poznatim ličnostima za seksualno zlostavljanje u vreme #MeToo ere. Do sada su problematični glumci, reditelji, pevači… uglavnom uspevali da sakriju pod tepih optužbe slične prirode, optužujući svoje žrtve za klevetu ili pristajući na nagodbe u zamenu za ćutanje, dok su suđenja uglavnom održavana tajno ili pro forme. Za optužbe na Kozbijev račun saznalo se tek pre četiri godine.

Kao i većina američkih komičara, i Bil Kozbi je počeo karijeru u stendap klubovima. Tokom školovanja važio je za odeljenskog klovna koji zabavlja svoje prijatelje. I kasnije, dok je radio kako bi se izdržavao tokom studija, shvatio je da zbog svog šarma i humora uspeva da zaradi više. Na svojim nastupima uglavnom je govorio o svom detinjstvu, a vrlo brzo je počeo da objavljuje i komičarske albume. Na osnovu ovog materijala stvorio je i animiranu seriju „Debeli Albert“. „Kozbi šou“ je bez sumnje serija kojom se Bil Kozbi proslavio i zahvaljujući kojoj je najviše zaradio. Prvi „Kozbi šou“ prikazan je 1971. Serija je prikazivana nekoliko godina, ali je ukinuta zbog male gledanosti. Veliki povratak na televizijske ekrane desio se 1984, a poslednja epizoda emitovana je osam godina kasnije.

Rođen je 12. jula 1937. Oženjen je producentkinjom Kamilom više od pedeset godina. Par je imao petoro dece, ali je dvoje preminulo. Povremeno svira džez, a napisao je nekoliko knjiga o deci, odrastanju i braku. Ima diplomu doktora pedagoških nauka.