Foto: EPA-EFE/JIJI

Naruhito je obećao da će nastaviti ono što je započeo Akihito i što mu je donelo veliku popularnost, a to je približavanje carske porodice narodu. „Obećavam da ću uvek misliti o narodu i približavanju njemu, da ću kao simbol japanske države i jedinstva japanskog naroda ispunjavati svoje dužnosti u skladu sa Ustavom“, rekao je Naruhito posle ceremonije ustoličenja. Još kao prestolonaslednik je kao svoje prioritete izdvajao smanjenje stope siromaštva, veću brigu za potrebe dece i starijih i vodosnabdevanje. Takođe je poznat po kritičkom stavu prema tendencijama ulepšavanja japanske ratne prošlosti.

Sudeći prema Naruhitovim izjavama koje je dao nakon što je njegov otac najavio da se zbog starosti i zdravlja povlači s trona, može se zaključiti da je Japan dobio modernog lidera. On je na svoj rođendan pre dve godine rekao da smatra da se monarhija mora prilagoditi novom vremenu. „Verujem da, kao što novi vetrovi duvaju u svakom vremenu, uloga carske porodice se isto tako menja“, rekao je tadašnji prestolonaslednik.

Naruhito je 126. regent loze prema zvaničnom popisu. Prvi je japanski car rođen posle Drugog svetskog rata, prvi koga nije odgajila dadilja već je odrastao s roditeljima, na čemu im je, kako je rekao, izuzetno zahvalan, a prvi je i po tome što je studirao u inostranstvu.

Rođen je 1960. u Tokiju. Kako se navodi, imao je srećno detinjstvo. Igrao se s decom dvoranina i uživao u planinarenju i jahanju. Učio je da svira violinu. Jednog dana je u rejonu palate naišao na ostatke drevnog puta, što je rezultiralo njegovom fasciniranošću istorijom i saobraćajem, zbog čega je kasnije završio osnovne i master studije istorije. Studirao je na japanskom Univerzitetu Gakušuin, a kasnije na Oksfordu. Dok je bio u Oksfordu, proputovao je Evropu i upoznao članove evropskih kraljevskih porodica.

Svoju suprugu Masako upoznao je tokom njenih studija u Japanu, koje je kasnije nastavila u Oksfordu i Harvardu. Uprkos protivljenju njegove porodice, par se venčao 1993, a osam godina kasnije je dobio kćerku Aiko. Carica Masako je nekada radila u američkom ministarstvu spoljnih poslova, a kada je ušla u carsku porodicu, izrazila je želju da se angažuje u diplomatiji. U tome bi moglo da je spreči krhko zdravlje budući da, kako se navodi, ima „stresom uzrokovan poremećaj prilagođavanja“, koji je navodno rezultat pritisaka carske porodice da rodi muškog naslednika.

Car Naruhito u slobodno vreme svira violu, mada je ranije svirao violinu, džogira, planinari, pešači. Tečno govori engleski.

Povezani tekstovi