Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

On se s funkcije povlači sredinom avgusta, a kako je Tramp najavio, zameniće ga DŽon Retklif, kongresmen iz Teksasa, inače, kako se navodi, vatreni pristalica lidera SAD i njegove politike, što se, izgleda, ne može reći i za Koatsa. Agencije su izvestile, pozivajući se na neimenovanog bivšeg zvaničnika obaveštajne službe, da je Koats svoje povlačenje smatrao neizbežnim s obzirom na neslaganja s Trampom. Čak je osećao, naveo je isti izvor, da ga Tramp marginalizuje kada je reč o pitanjima nacionalne bezbednosti.

Prošle godine je priznao da ga Tramp nije konsultovao uoči sastanka iza zatvorenih vrata s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, a da jeste, kako je rekao, predložio bi potpuno drugačiji način vođenja tog sastanka. S Trampom se naročito razmimoilazi kada je reč o pitanju mešanja Rusije u izbore u SAD, iranskog nuklearnog sporazuma i nastojanjima lidera SAD da se približi Severnoj Koreji.

U pismu ostavke je, međutim, naveo da je tokom njegovog dvoipogodišnjeg mandata obaveštajna zajednica „postala jača nego ikada“, te da je vreme da „pređe na sledeće poglavlje svog života“.

Na čelo Nacionalne obaveštajne službe je došao 2017. s mesta senatora SAD, koji je zastupao Indijanu. Inače, senator iz republikanskih redova je bio u dva navrata – od 1989. do 1999. i od 2011. do 2017. Pre ulaska u Senat bio je osam godina član Predstavničkog doma Kongresa SAD. Takođe se oprobao u diplomatiji, pa je ambasador SAD u Nemačkoj bio od 2001. do 2005.

Smatran je konzervativcem, naročito kada je reč o društvenim pitanjima. Godine 1993. je podržao politiku „Ne pitaj, ne pričaj“, kojom se gej osobama zabranjuje služenje vojske, a 2010. se izjasnio protiv njenog ukidanja. Posebno su ga zanimala fiskalna pitanja. Zalagao se za smanjenje poreza korporacijama i bogatim pojedincima. Takođe je zagovarao ograničavanje ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine.

Denijel Koats je rođen 1943. u Mičigenu. Diplomirao je političke nauke na Viton koledžu 1965. Iste godine je oženio Maršu, s kojom ima troje dece. Studirao je i pravo na Univerzitetu Indijana nakon što je od 1966. do 1968. bio u vojsci SAD. Jedno vreme je radio za osiguravajuću kuću Fort Vejn u Indijani. Pravu se vraćao u više navrata, između političkih nameštenja.

Povezani tekstovi