Dejan Rambo Petković: Istinom po FSS 1Dejan Rambo Petković

Ono što je čuveni vezista tada doživeo, u razgovoru za Danas potvrdio je Rade Bogdanović, bivši centarfor Atletiko Madrida, koji je u to vreme očigledno bio upoznat sa dešavanjima u krovnoj fudbalskoj organizaciji, pošto je i sam bio deo sličnog scenarija po kome je trebalo da preko jednog novinara operativcima Saveza prosledi 50.000 maraka, kao preduslov da se u određenim reprezentativnim akcijama nađe na spisku.

Rambo Petković bi sasvim sigurno imao više od šest nastupa za reprezentaciju Jugoslavije samo da je kojim slučajem bio verni pion u rukama moćnih operativaca Saveza, što nikako nije bilo u skladu sa njegovim karakterom. Još od rodnog Majdanpeka, preko Niša, Beograda, Madrida, Sevilje, Venecija i Brazila, Petković je bio poznat po svom temperamentu i spremnosti da se bori za istinu i pravdu. Ostaće zauvek kao neproverena anegdota; Petković je svojevremeno sebe praktično eliminisao iz reprezentacije Jugoslavije odbivši da se protiv Rusije u Beogradu zagreva u poslednjih pet minuta meča. Navodno je tada selektoru Santraču rekao: „Idi ti pa se sad zagrevaj.“ Ni u Madridu nije mogao da istrpi ego čuvenog Fabija Kapela; besan i razočaran što ni u drugoj sezoni (1996/97) ne dobija prostor da se dokaže u Realu, ušao je u konflikt sa Italijanom još tokom letnjih priprema, zbog čega je morao da napusti klub i jednogodišnju pozajmicu provede prvo u Sevilji, a zatim i Rasingu iz Sandandera.

U Majdanpeku je zbog svoje izuzetne konstitucije bio uspešan gotovo u svim sportovima. U Osnovnoj školi „12. septembar“ ostao je zapamćen po odličnim rezultatima u gimnastici i atletici. Elokventan i temperamentan, u svom rodnom gradu i danas je prepoznat po nadimku Šmeki. Tek nakon preseljenja u Niš sa 15 godina „postao“ je Rambo. Nikad nije zaboravio svog prvog trenera Nikolu Paska, kao ni Majdanpek.

Prvi kadrovi čuvenog filma o njegovom životu i radu „O Gringo“ sadrže krajeve Majdanpeka u kojima je proveo najbezbrižnije dane. Svojevremeno je bio najmlađi igrač koji je zaigrao u Prvoj ligi Jugoslavije; 25. septembra 1988. sa 16 godina i 15 dana debitovao je za niški Radnički. Imao je nepunih 20 kada je prešao u Crvenu zvezdu, sa kojom je osvojio dve titule pre nego što je otišao u Real. U Brazilu je postao istinski as, a neverovatnu popularnost stekao je igrama za tri od četiri najveća kluba: Flamengo, Santos, Vasko da Gama. Rođen je 10. septembra 1972. u Majdanpeku; sa 16 godina upoznao je današnju suprugu Violetu, sa kojom ima dve ćerke Anu i Ines.