Foto: Marko Marković

Odluka žirija da na 25. izdanju ugledno priznanje dodele upravo ovom istoričaru umetnosti, likovnom kritičaru, filmskom i televizijskom stvaraocu, potvrđuje da su kriterijumi za dodelu ove nagrade ostali visoki jer njegovo delo govori samo za sebe. Toga je bio svestan i žiri napisavši u obrazloženju da je Đorđe Kadijević „ostao dosledan sebi – ako nema uslova za rad u jednoj disciplini, radiće nešto drugo, makar u kućnoj radinosti, što rade najređi“.

Godinama je pisao likovnu kritiku za NIN. U godinama osipanja izložbenih prostora Kadijević je pokrenuo i svojim autoritetom pokrivao nezavisnu „Galeriju 73“. Jedan je od najznačajnijih domaćih reditelja, publika pamti njegova filmska ostvarenja „Leptirica“ i „Sveto mesto“.

NJegov igrani film „Praznik“ (1967) je, prema mišljenju kritičara, jedan od najboljih filmova iz Zlatnog doba našeg filma koji će uskoro biti sasečen kao Crni talas. „Praznik“ je ubrzo posle prikazivanja u Puli povučen iz bioskopske distribucije.

Kadijević 1969. snima TV film „Darovi moje rođake Marije“ po zagonetnoj i fantazijskoj priči Momčila Nastasijevića i taj smer u oblasti poetske fantastike postaće obeležje sledećih petnaestak njegovih filmova rađenih za TV Beograd. Najpoznatija je „Leptirica“ (1972) po motivima priče o vampirima u prozi Milovana Glišića.

Izvanredno sugestivan film sa sablasnim likom umrle devojke (motiv „mrtve drage“, omiljen kod romantičara), koji se javlja kao leptirica, vremenom je zadobio kultno mesto u krhkoj tradiciji srpskog horora. U jednoj anketi američkog filmskog instituta, „Leptirica“ je po stepenu izazivanja strave svrstana odmah iza „Psiha“ i „Noći veštica“.

Pamtimo i njegovu TV seriju „Vuk Karadžić“ iz 1989. koja je dobila Gran pri Evrope na televizijskom festivalu u Rimu, a autor je nagrađen „Belim anđelom“, kojim je Srpska pravoslavna crkva izrazila zahvalnost za autentičan prikaz Crkve u tim vremenima. Zvanična biografija Đorđa Kadijevića je kratka – rođen je 6. januara 1933. u Šibeniku u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Sve ostalo su njegovi radovi.