Donald Tramp - od tvita do "susreta veka" 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Iako je njegova, Republikanska, stranka izgubila vlast u Kongresu početkom novembra, sudeći po rezultatima ankete našeg portala, mnogi Donalda Trampa smatraju ključnim čelnikom svetske politike. Od 905 ukupnih glasova njemu je pripalo 259 i on je, iako neubedljivom prednošću, proglašen za političku ličnost koja je obeležila 2018. godinu.

Donald Tramp - od tvita do "susreta veka" 2
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Kada je na početku ove godine u obraćanju Kongresu objasnio razloge svoje antiimigracione politike Amerikancima je poručio: „Ovo je naš novi američki momenat, nikad nije bilo bolje vreme da počnete da živite američki san“.

– Svakom građaninu, koji gleda ovaj govor, bez obzira gde ste bili, ili odakle ste, ovo je vaše vreme. Ukoliko radite vredno, ukoliko verujete u sebe, ukoliko verujete u Ameriku, onda možete da sanjate o čemu god hoćete, možete da budete šta želite, a zajedno, možemo da postignemo sve, istakao je američki predsednik tada.

Donald Tramp - od tvita do "susreta veka" 3
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Tokom odlazeće godine jačala je njegova politika prema migrantima, u više navrata je od administracije tražio podizanje zida na meksičkoj granici, zaratio je sa CNN-om i mnogim američkim listovima, borio se sa aferama koje datiraju iz njegove predizborne kampanje… I dok se u junu rukovao sa severnokorejskim kolegom Kim Džong Unom potpisavši „istorijski sporazum“, u novembru su ga u Predstavničkom domu Kongresa dočekale demokrate, a ne članovi njegove stranke.

Tada im je ponudio saradnju po pitanju zakonodavstva, trgovine i zdravstva, ali nije se libio ni da, kako to obično radi na Tviteru, zapreti političkim konkurentima rekavši da će im se, ukoliko demokrate počnu da pišu sudske naloge protiv njega, republikanci osvetiti u naturi.

Njegov slogan „Amerika na prvom mestu“ ove godine osetio se u par, što političkih što vojnih, poteza. Naime, zvaničnici Vašingtona u decembru su nagovestili da bi Amerika mogla da povuče deo trupa iz Avganistana, a prošle nedelje najavljeno je povlačenje i iz Sirije. Ta najava izazvala je ostavku američkog ministra odbrane koji smatra da posao američkih vojnika u Siriji još nije završen.

– Sve manje želimo da budemo svetski policajac. Decenijama smo trošili ogroman novac za podršku reda u svetu i to ne treba da bude naš prioritet. Mi želimo da zavedemo red kod nas, nameravamo da obnovimo našu zemlju, istakao je u maju, pred samit sa Kim Džong Unom, američki predsednik.

Pozitivne ili ne, usmerene na domaće ili internacionalne političke aktere, njegove objave na Tviteru uvek iznenade.

Njegova vera u opravdanost zida sa Meksikom u decembru stavila je američku administraciju u blokadu. Demokrate ne žele da odobre budžet od pet milijardi dolara, koliko traži Tramp, za izgradnju graničnog zida sa tom centralnoameričkom državom.

Mnoge od svojih budućih poteza, američki predsednik nije saopštio na konferencijama za novinare već na Tviteru. Najave njegovih poteza neretko imaju preteći ton, kao ona da će potpuno zatvoriti južnu granicu SAD-a ukoliko Kongres ne odobri podizanje zida.

Donald Tramp - od tvita do "susreta veka" 4
Foto: EPA-EFE/KEVIN LIM

Međutim, iako ga mnogi ne smatraju miroljubivom ličnošću, Tramp je prvi američki predsednik koji se rukovao sa kolegom iz Severne Koreje nakon čega je priznao da su se dvojica predsednika „zaljubila jedan u drugog“.

Iako Pjongjang nije sproveo potpunu denuklearizaciju, nakon samita u Singapuru, Donald Tramp je nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2019. godine. To su otkrila dva norveška poslanika, navodeći kao razlog upravo taj istorijski susret.

Donald Tramp - od tvita do "susreta veka" 5
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Na dnevnom redu lidera SAD-a su se u toku godine više puta našle društvene mreže – Fejsbuk, Gugl i Tviter i mnogi novinari. Razlog za optužbe, Tramp je našao u slabom rastu njegovih virtuelnih pratilaca kao i u podršci tih korporacija demokratama.

Ni CNN nije pošteđen Trampovog Tviter napada.

Ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, inače američkog državljanina, i dalje nije potpuno razjašnjeno. Tramp je poput Erdogana više puta razgovarao sa čelnicima Saudijske Arabije. Sredinom novembra, on je najavio „tešku kaznu“ za Rijad u vidu stopiranja prodaje naoružanja i vojne opreme toj Kraljevini.

Donald Tramp - od tvita do "susreta veka" 6
Foto: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

Iako je američka obaveštajna služba zaključila da je princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman naredio Kašogijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Tramp je par dana kasnije izjavio da to nije tačno. Navodeći da mnoge stvari mora da uzme u obzir odlučujući o merama protiv Saudijske Arabije, Tramp je dodao da je ta zemlja „zaista spektakularni saveznik u pogledu radnih mesta i privrednog razvoja“.