Dušan Mandić: Vaterpolo na vodi 1Foto: STARSPORT

Koga na prvi pogled ne bi obradovala na vest da se Dušan Mandić, jedan od najboljih igrača na svetu vraća u srpski klupski vaterpolo, ko bi imao išta protiv činjenice da se naš najtrofejniji sport i na taj način vraća kući, jer su reprezentativci već odavno članovi bogatih evropskih klubova.

Verovatno niko.

Problem je u drugom pogledu: Mandić dolazi u VK Novi Beograd, klub koji je kao predsednik istoimene opštine osnovao Aleksandar Šapić, bivši vaterpolista, a transfer se dešava odmah pošto se njegova stranka „integrisala“ sa SNS-om, a on lansiran u prvog kandidata za gradonačelnika Beograda.

Mandić stiže iz Pro Reka, verovatno najbogatijeg vaterpolo kluba na svetu, s kojim je proteklog vikenda u Beogradu osvojio titulu evropskog klupskog prvaka i „usput“ proglašen za najboljeg igrača turnira.

Mandić je, naravno, i jedan od najskupljih igrača kad je vaterpolo u pitanju i taj drugi pogled biva zamućen pitanjima, odakle, kome i zašto.

Još proletos je iza kuloara najavljeno da će Šapić praviti „drim tim“ i da su za to „obezbeđene“ pare (valjda se zna odakle), da će pored sva srpska reprezentativca i evo Mandića doći još neke velike zvezde, u klub koji je mlad i bez tradicije.

Jednačina nestaje kad se oseti neprijatan miris dnevne politike, ambiciozni Šapić želi da osvoji evropsku klupsku titulu, posle Partizana (sedam puta), Crvene zvezde i Bečeja (po jednom) i za to ima svu „moguću podršku“ države. Zašto baš on, verovatno se i ne pitaju svi drugi klubovi prinuđeni da se zahvaljuju za to mnogo manje što dobijaju.

Dušanu Mandiću se tu nema šta zameriti, on je svetska klasa, profesionalac, u 27 godina ima prostora da planira još dugu karijeru.

Verovatno mu je i drago što je posle duge pečalbe ponovo u Srbiji, drago mu je i što novi klub ima velike ambicije.

Aktuelni olimpijski pobednik iz Rija 2016. vaterpolo je počeo da igra u rodnom Kotoru, 2010. je prešao u Partizan, sa kojim je već sledeće godine osvojio Ligu šampiona.

Crno-bele je napustio 2015, a svih šest godina u međuvremenu je proveo u Pro Reku, klubu koji i finansijski i rezultatski vlada evropskim vaterpolom.

Igrao je za mlađe selekcije Crne Gore, ali je po dolasku u Partizan odlučio da igra za reprezentaciju Srbije. Debitovao je na Olimpijskim igrama 2012. i od tada nije preskočio nijedno veliko takmičenje reprezentacije.

Biće jedan od ključnih igrača i na Igrama u Tokiju gde će Srbija braniti olimpijsko zlato, i sportista je kome, na svaki pogled, jednostavno morate poželeti sve najbolje i u životu, i u karijeri.

Pa makar, bez da je to bila njegova „politička“ odluka, postane deo projekta „Vaterpolo na vodi“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.